Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Србија ће до краја ове године у вези Косова и Метохије добити понуду “коју неће моћи да прихвати, а не сме да одбије”, рекао је председник Александар Вучић.

„Ултиматум“ ће бити, како је објаснио за Прву тв, нешто попут – „Ахтисаријев план плус, плус“ у замену за гаранције за ЕУ.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, на питање да ли се може очекивати, као што је рекао Душко Ковачевић да ће Србија добити ултиматум, и шта ће урадити одговорио је:

„Видећете. Али, сасвим је сигурно да никада нисам прихватао ултиматуме, као што је сигурно да ћу настојати да пронађем најбоље решење за српски народ, али се и трудити да не угрозимо мир и стабилност, и не уводимо Србију у рат“.

„Уверен сам да ћемо до краја године добити нешто што ћемо тешко моћи да одбијемо, али нећемо моћи ни на прихватимо. Готово сам уверен у то“, казао је он.

„Ахтисаријев план плус, плус“ у замену за гаранције за ЕУ

Подсетио је да када смо имали шансу да решимо косовско питање то нисмо учинили.

„Шта год да буде, могу само да наслућујем шта ће бтии иницијатива специјалног изасланика ЕУ“, додао је он указујући да зна ко ће бити на тој функцији, али да не може још да изнесе у јавност, те да ће свакако бити човек близак Берлину.

Вучић предвиђа да ће се радити о неком „Ахтисари плус, плус“ плану, да ће покушати да кажу Србија добија гаранције за улазак у ЕУ, али мора да призна Косово, те ће добити и посебан статус за Србе.

Истакао је да ће да пита народ о томе, као што је и раније излазио пред народ и као једини после Добрице Ћосића имао храбрости да изнесе истину о стању на КиМ.

Међутим, додаје, да нико неће да слуша и прича о томе, а када се каже ајде на мобилизацију, онда нико неће да се одазове.

„Када водите земљу суочавате се са апсолутно немогућом ситуацјом. Трудим се да унапређујем екомију, да чувамо мир и стабиност, животе људи, да купујемо време. Ја сам покушао и изашао са планом који су сви разумели а правили да нису. Нисам желео да идем у детаље, јер сам имао скривене ствари и нисам желео противнике са тим да упознам“, подсетио је он.

Казао је да нико није хтео то решење и да ће сада добити много горе, на које он неће да пристане.

Велики притисак због Газивода и Електроенергетског система

„Говорили су да сам некоме обећао независно Косово. Видећете да то није тако. Вучић никог није лагао, као што сте ви лажови“, рекао је он.

Оценио је да то неће бити добро решење за српски народ и Србију.

Подсетио је да је као једини одбио план који је требало 2013. да омогући Косову да уђе у УН.

„Ја сам био тај који је то спречио, а све су велики јунаци који су под притиском попустили. Говорим о 2013.. Део Бриселског споразума је био да пустимо Косово у УН. То сам одбио, као и део о регионалној полицијиу складу са Титовим округом па би данас на северу имали већински албанске полицајце“, објаснио је он.

Указао је да је суочен са великим притиском око Газивода, али и Електроенергетског система са Немцима који врше притисак.

Вучић је рекао да су Срби дисциплиновани када се налазе у проблему, али чим се подигне животни стандард и живи боље одмах би да показујемо мало мишиће, што може врло лако довести до катастрофе.

„Потребна нам је одговорна политка, да будемо свесни опасности. Свестан сам опасности сваки дан, будим се са чинејницом и страхом шта је селедеће шта ће да предложе Американци, Немци и други“, истакао је он.

Прво Вашингтон па Берлин

Вучић је рекао да има страх пред одлазак у Берлин, и Вашингтон, не за своју функцију, већ због земље и народа.

Указао је да ће, након што Косово буде укинуло таксе, бити повећан притисак на Београд.

„Психолошки ће рећи „нећемо даље да дестабилизујемо владу у Приштини, сада идемо притисак на Београд“, казао је Вучић, рекавши да то нема везе ни са чинејницом да укидањем таксе укидају нешто што је супротно међународном праву.

Рекао је да је данас сав притисак око Косова на њему, иако није ни крив ни дужан, јер је за нечије раније време проглашена независност.

Подсетио је да нико није хтео компромис, јер компромис Албанци сматрају признањем, а Срби да Албанци не постоје.

„Када чујем „биће они део наше земље и система“ – прекините себе да лажете. То је неозбиљно и неодговорно, прекините себе да лажете. Њих данас има реално 1,3 милиона, а нас 100.000 на КиМ“, нагласио је он.

Вучић је указао да је најмањи степен повратак становништва на Косово, између 1 и 2 одсто.

Говорећи о односу Срба према Косову рекао је да слуша јуначке епске песме од људи који ни не знају које су општине у саставу општине Дренице.

Навео је и да су ухваћени Срби да варају своју државу око повраћаја ПДВ, јер су неки, којима се учинила Србица српским местом, регистровали наводно фирме тамо.

„Одмах смо знали да су фантомске фирме измишљене“, закључио је председник Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here