1. 02. 2021.

Председник Србије Александар Вучић, на Конференцији за медије, рекао је да сутра стиже још 500.000 доза вакцине “Синофарм”. До краја фебруара “Фајзер” ће испоручити још 88.000 доза вакцине, али и компанија “Астра-Зенека”.

Председник Вучић је, током ванредног обраћања медијима, рекао да су кинеске вакцине у српском магацину у Кини и да ће сутра стићи у Србију.

Додао је да је јутрос стигло још 50.000 вакцина “спутњик” за прву дозу, и да ће у наредних 15 дана стићи још 50.000 за другу дозу.

Навео је да ће Србија до краја фебруара добити још 88.000 доза вакцине “Фајзер–Бионтек”, али и вакцину компаније “Астра-Зенека”, између 125.000 и 150.000 доза до 20. фебруара, за шта је потписан уговор.

“Од четвртка-петка идемо, уз ревакцинацију, на даљу масовну вакцинацију”, истакао је Вучић.

Вучић је захвалио руском председнику Владимиру Путину и посебно кинеском председнику Си Ђинпингу на највећој подршци, као и, како је рекао, пријатељима из Велике Британије и Индије.

“Ми ћемо имати милион вакцинисаних и ревакцинисаних и то говори о великом раду и труду”, рекао је Вучић и честитао председници Владе Србије и тиму који се бавио набавком вакцина.

Додао је да је поносан на нашу земљу која се понашала одговорно и озбиљно.

Тежак и напоран рад се увек исплати, рекао је председник и истакао да идемо на даљу масовну вакцинацију како бисмо спасавали животе.

Навео је да је председник Кине Си Ђинпинг потврдио долазак у Србију.

“Протеклих десет година повећали смо извоз у Кину педесет пута и то говори колико је Србија напредовала”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је са кинеском компанијом потписан уговор за изградњу канализационе мреже за 65 општина у Србији.

Навео је да је на састанку Кине и земаља Централне и Источне Европе грчки премијер Мицотакис рекао да би било добро да за улазак у Грчку постоји цертификат о вакцинацији.

Додао је да је више говорника на састанку похвалило Србију и говорило о изузетној сналажљивости наше земље.

Вучић је нагласио да Србија ниједну вакцину није добила преко Ковакс система, истичући да бисмо имали 1.000 мртвих више да нисмо на други начин набавили вакцине.

Председник је навео да ће чешки премијер Андреј Бабиш, осим због билатералног сусрета, доћи у Србију да види како функционише систем вакцинисања и како је организован.

“Мислим да о томе говори цео свет. Кроз то што смо урадили код вакцинације, ми смо показали колико наша земља напредује”, рекао је Вучић.

Вучић о томе када ће се вакцинисати

Председник је, одговарајући на питања новинара, рекао да ће се вакцинисати кад Србија пређе милион и по или два милиона вакцинисаних.

“Не могу да будем испред, не може мој живот да буде важнији од живота већине народа и већине Србије”, рекао је Вучић додајући да ће тек кад се вакцинише два милиона грађана имати “морално право” да се вакцинише.

Додатна помоћ за сектор туризма и хотелијерства

Председник је рекао да је током састанка са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим затражио да се за сектор туризма и хотелијерства обезбеди додатна финансијска помоћ.

Његов предлог је да се, каже, осим опште помоћи за сва предузећа – изузев банака и финансијских преузећа – од три пута по 50 одсто минималца, сектору туризма и хотелијера додели још један минималац.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here