Mesto za reklamu

23.01.2019.

Канцеларка Ангела Меркел позвала је председника Србије Александра Вучића да поново посети Берлин, пренео је новинарима српски председник после састанка с канцеларком са којом је, каже, разговарао највише о Косову и Метохији и евроинтеграцијама Србије.

„Разговор није био једноставан. Ми у Србији имамо један поглед на решавање тог проблема, а земље које су признале Косово другачији став. Али Меркелова, чини ми се, цени и поштује нашу зељу и жели да разговарамо и постигнемо компромис“, рекао је Вучић новинарима након састанка.

Истакао је да је и данас чуо од ње више пута поновљену тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, али не тиме што ће да унизе или униште противника.

„Да ли ћемо ми то у Србији разумети или не, то је већ друга ствар“, рекао је председник Србије.

Пренео је да је говорио с њом и о таксама Приштине на српску робу.

„Чини ми се да је то наишло на подразумевајућу рекацију Немачке, која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток капитала, људи и услуга.“

Вучић каже да је састанак био веома значајан и да су се договорили, иако се неретко виђају, да он још чешће информише канцеларку о различитим важним питањима за Србију, као и да је добио позив да поново посети Берлин.

„И данас сам много тога научио од госпође Меркел, али то просто није за овако кратке изјаве. Она се данас позвала на Макса Вебера, на којег сам се ја безброј пута позивао. Она је и протестант, па јој некако можда у том смислу више приличи, а сигурно је вреднија од мене и образованија“, приметио је Вучић.

Навео је да су разговарали и о европском путу Србије, о томе шта још морамо и шта је још потребно да урадимо.

„Мислим да су нама јасни задаци и мислим да је извесно да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Немачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније.“

Вучић је додао да су разговарали о свим важним питањима у односима Србије и Немачке и констатовали да су се две земље приближиле трговинској размени од готово пет милијарди евра, као и да је Немачка убедљиво најзначајнији трговински партнер Србија.

Вучић је вечерас поновио да га је канцеларка Ангела Меркел позвала да поново посети Берлин, „кадгод жели“, те изразио наду да ће она ускоро посетити Србију.

Вучић је то рекао у укључењу у главну информативну емисију Пинк телевизије, након састанка са немачком канцеларком у Давосу.

„Надам се да хоће“, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли очекује да Меркелова посети Београд.

„Морамо још много ствари да урадимо пре краја њеног и мог мандата. Велика би ми част била и мислим да бисмо тиме једну значајну еру обележили, уколико би дошла у Србију. Верујем да ћемо имати успеха у томе“, рекао је Вучић.

Вучић је казао за Пинк да му је Меркелова на данашњем састанку рекла: „Зашто ме не зовеш чешће!“, али да он сматра неумесним да на тај начин досађује канцеларки или било коме.

„Никада то не радим. Она је тражила и овде сусрет и хвала јој на томе“, рекао је Вучић и додао да то што је она тражила сусрет показује колико брине и колико јој је стало до Србије.

Вучић је казао да је човек који зна шта је његов посао — да брине о стабилности земљеи да чува Србију.

„Верујем да ће доћи у Србију, а она је рекла — ’кадгод желиш у Берлин, добродошао си‘“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је са Меркеловом разговарао и о билатералним односима, Косову и нашем европском путу.

Од ње је, како каже, чуо и како види будућност ЕУ — у снажном савезу Француске и Немачке, укључујући и војну сарадњу.

„Њена визија Европе — да је Ахенски споразум наставак Јелисејског споразума, види ту симбиозу Немачке и Француске, да ЕУ мора да гради своју снагу, монетарну стабилност. Такође је важно монетарно партнерство са Јапаном, које ступа на снагу 1. фебруара“, рекао је Вучић и додао да се много тога у свету мења, а мале земље то морају да прате да би нашле своје место у том промењеном свету.

Пошто је Меркелова говорила и о војној сарадњи у Европи, он је додао да када се ради о нашој војсци, да истиче нашу војну неутралност и наводи да ће Србија ове године добити 9 европских хеликоптера и седам руских, пренео је Танјуг.

„Ситуација је данас много боља него што је била, начињен је велики напредак и људи могу да се поносе. И тек ће“, уверен је председник Вучић.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here