Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархеијем о сарадњи у сузбијању ширења корона вируса и заразне болести КОВИД-19, као и о помоћи ЕУ Србији и Западном Балкану да одговоре на тај изазов.

Вархеји је Вучићу рекао да је надлежним службама дао инструкцију да Србији буде омогућено коришћење до 15 милиона евра за хитне потребе које ће бити финансиране из текућих уговора са УНОПС-ом и УНДП-ем и из програма подршке за европске интеграције, као и да буде размотрено коришћење преосталих 20,8 милиона евра из програма за европске интеграције за краткорочне потребе, а да, уз сагласност Владе Србије, буде преусмерено до 57,6 милиона евра из програма које су иницијално опредељене за друге пројекте за краткорочне и средњорочне потребе.

Комесар је такође изразио наду да ће, с обзиром на тренутне потребе и ситуацију у државама чланицама ЕУ, бити у прилици да позитивно одговори на захтев Србије за подршку Механизма цивилне заштите ЕУ и у исто време указао на проширење намене Фонда солидарности ЕУ на санирање последица угрожавања јавног здравља.

Србији је понуђена и могућност приступања добровољном споразуму о заједничким набавкама, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Вучић је посебно захвалио комесару Верхеију на личном ангажману, нагласивши да се Србија налази на европском путу и да ће све своје обавезе на том путу испуњавати, али да ће умети и да покаже солидарност са земљама Европске уније које су најтеже погођене корона вирусом.

Двојица саговорника сагласили су се да су неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније, јер се на изазов ових размера може одговорити само блиском сарадњом и солидарношћу.

Вучић је комесару Вархеију рекао да је Србија захвална за досадашњу помоћ ЕУ у борби против корона вируса и КОВИД-19 кроз финансирање хитне набавке медицинске опреме, као и за финансирање карго летова којим се опрема допрема. Рекао је и да рачунамо на подршку ЕУ и у отклањању економских последица ове болести.

Председник Србије Алкесандар Вучић поново је данас апеловао на грађане да остану код својих кућа.

Он је на свом Инстаграму “Авуциц” подсетио да здравствени радници ризикују своје животе радећи свој посао.

“Здравствени радници ризикују своје животе док се даноноћно јуначки боре за све нас и нашу Србију. Помозимо им – останимо код куће”, написао је Вучић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here