Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

У Великој сали Центра “Сава” одржана седница проширеног састава Извшрног и Главног одбора Српске напредне странке. Лидер странке и председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се од Србије тражити да призна независно Косово. Опозицији је поручио да је добродошла у парламент, али да ултиматуми неће бити испуњени. Одлука о изборима одложена.

Седници у Центру „Сава“ присуствовало је више хиљада делегата Српске напредне странке (СНС).

Лидер СНС-а Александар Вучић је рекао да очекује да ће се у Берлину тражити промена формата разговора о Космету и да се разговори наставе пре укидања таксе. Од Србије ће се, каже, тражити признање пуне независности и територијалне целовитости Косова и Метохије.

“Али, по цену, коју ја треба да платим, нећу пристати на дијалог без претходног укидања такси”, рекао је Вучић и истакао да су на седници Председништва СНС-а разговарали о три кључне теме – припремама за скуп 19. априла “Стоп насиљу и будућност Србије”, ситуацији на КиМ и актуелној политичкој ситуацији и, потенцијалном расписивању избора.

Вучић је указао да је та странка у претходних шест и по година покушала да промени земљу. Навео је да је, када је он дошао на власт, Србија била готово сасвим разорена земља. Има много разлога због чега је данас, каже, делимично задовољан, али да је незадовољан што и даље има људи који су сиромашни и тешко живе.

Најавио је да ће, ако до 6. маја не буду укинуте таксе на српску робу, бити одржана посебна седница Главног одбора СНС-а, на којој ће изаћи са мерама против Приштине. Тада ће бити шест месеци откако је Приштина увела таксе на робу из централне Србије.

О изборима “након састанка са светским лидерима”

 Александар Вучић је рекао да ће са коначним ставом о изборима изаћи после састанака са светским лидерима, али, истиче, ако се иде на изборе, онда је циљ да политички противници буду побеђени убедљивије него икад.

“Замолио сам Председништво, као и за Косово, да сачекамо завршетак разговора са кинеским председником Си Ђипингом, руским Владимиром Путином, лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Емануелом Макроном. После тога, појавићу се пред Главним одбором, проширеним Извршним одбором, са коначним ставом”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да велики скуп који је заказан за 19. април у Београду, у оквиру кампање Будућност Србије, неће почети све док не буду могли сви да дођу и да ће бити “пробијена свака блокада коју покуша да постави опозиција да би спречила људе да дођу у Београд”.

Он је на тај начин одговорио на најаве из Савеза за Србију да није искључена блокада путева по Србији, како би присталице СНС-а биле спречене да дођу на скуп 19. априла.

Лидер СНС-а је рекао и да је видео нову енергију странке. Одједном су у први план изашли и почели да се боре за свој народ неки људи које нисам раније могао да видим, рекао је Вучић.

“Нема испуњавања ултиматума опозиције”

Вучић, који је и председник Србије, рекао је да је опозиција добродошла у парламент, али да нема испуњавања њихових ултиматума.

“Можете да урадите шта год хоћете, да уцењујете Србију не можете”, нагласио је Вучић.

Како је рекао, један захтев се односи на РЕМ, иако по закону то не може да се испуни. “Они то раде да би Ђилас и Шолак могли да контролишу неке медије”, констатовао је Вучић.

Други захтев се, каже, односи на РТС, што би, опет, ишло њима у корист.

Трећи захтев је, додаје, у вези са изборним законима, које су, подсетио је, “сами донели док су били на власти, а данас им не ваљају”.

Вучић је рекао да су спремни да разговарају о томе, и да су им упутили позив за разговор у парламент, јер је скупштина једино место за то.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here