Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је имао добар састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, и истакао да верује да ће разговори у Бриселу дати резултат.

Вучић је рекао да се разговарало о свим важним темама а да се у понедељак наставља званични дијалог Београда и Приштине.

“Данас имамо важне састанке наших тимова и верујем да ће бити резултата”, рекао је Вучић и истакао је да су у наставку дијалога три кључне теме разговора – нестале особе, интерно расељена лица и економија, наслањајући се на део онога о чему се разговарало у Вашингтону.

“Немам никакав проблем да се похвалим и пред представницима ЕУ споразумом из Вашингтона и доласком бржи проток роба капитала и људи. Kако да то искористимо и како да унапређујемо односе, а не да се гледамо као непријатељи, већ да радимо на добробит људи, и Срба и Албанца”, рекао је председник Србије.

Европа води дијалог Београда и Приштине 

Вучић је истакао да ти разговори нису никада лаки, да се говори о конкретним стварима, а да ће о детаљима јавност упознати када буде јасно да ли су папири усаглашени и да ли можемо да се договоримо.

За нас је, каже, значајан долазак америчке агенције за финансирање као и успостављање “мини Шенгена”.

“Многи у региону то представљају као српску хегемонију, али то нема везе с тим, већ са бржим протоком роба, бољим економским резултатима, и већим платама. За то се залажемо. Што неко воли да живи у прошлости и покушава по сваку цену да гледа како ће да се супростави другом њихови су проблеми”, поручио је Вучић.

Председник Србије је казао да Европа води дијалог Беогарда и Приштине о свим политичким односима, и да смо ми то раније прихватили.

“Да ли бих то прихватио 2009? Не бих, али то је изгласано у Генералној скупштини УН. Налазимо се на европском путу и верујемо нашим европским партнерима”, подвукао је Вучић.

У наставку дијалога Београда и Приштине председник Србије очекује да се отвори и питање Заједнице српских општина и да се види да ли је Приштина спремна да испуни договорене обавезе.

“Разумемо политичке игре других” 

Вучић је на питање новинара коментарисао изјаву бившег шефа шведске дипломатије Kарла Билта да није знао шта све пише у споразуму, као и фотографије које је на твитеру објавила Марија Захарова, али и оцене ТВ Ал Џазире да је ово за њега била најуспешнија недеља, од победе у Црној Гори, до победе у Вашингтону, те да су Србији предати кључеви Балкана, с чиме, како је нагласио, се не би се сагласио, иако би то неком и импоновало.

“О себи највише говори и Марија Захарова и примитивизам и простаклук који је показала говори о њој, а богами и о онима који су је ту поставили. Нека се они баве тиме, ја нећу да јој одговарам”, казао је Вучић и додао да разуме зашто је тако реаговала, јер је у Вашингтону било врло успешно.

Вучић је поновио да су пред нама тешки дани и додао да када је реч о његовом седењу у Овалном кабинету Беле Kуће не постоји ствар коју смо урадили, а да један део јавности у Србији није говорио све најгоре о томе.

“Србија хоће да буде поштована и у Вашингтону и у Москви, и у Бриселу и Пекингу. Ми морамо да водимо своју политику, имамо своје интересе, имамо свој народ и своју земљу и у складу са тим да се понашамо”, рекао је Вучић.

Вучић je изјавио и да разуме политичке игре у којима неко жели да каже да ће још једна муслиманска земља, мислећи на Kосово, да призна Израел, али да треба сачекати, јер прво Израел мора да донесе одлуку по питању Kосова.

Додаје и да би волео да види шта ће турски председник да каже Хашиму Тачију или Авдулаху Хотију ако амбасаду отовре у Јерусалиму, што је ствар коју Турска замера Србији.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here