Mesto za reklamu

09.03.2020.

Председник Александар Вучић поручио је данас радницима „Крушика“ да неће имати проблема ни са платама, ни са послом и да ће Војска Србија да уплати 10 милиона евра за нови уговор са овом фабриком.

Вучић је истакао да је држава спремна да уложи велики новац у Крушик, како би та фабрика опстала, али да ће морати да се спроведу темељне и озбиљне реформе у комплетној наменској индустрији, посебно у „Застави“ и, управо, „Крушику“.

Председник је у обраћању радницима, после обиласка новог погона „Крушика“ и разговора са пословодством, подсетио да је недавно одржан састанак са представницима комплетне одбрамбене индустрије, како би се анализирала ситуација, и видело шта је потребно урадити и како управљати ресурсима у будућности, јер око 11. 500 директно запослених, а индиректно више од 20. 000 људи, зависи од тих одлука.

“Нисам дошао да вас лажем, нити је то могуће”, поручио је Вучић и рекао да ће морати да се види како да се помогне и реше проблеми, који су настали из објективних, али и због недовољне способности различитих пословодстава, као и због рушења угледа „Крушика“ у међународној јавности.

“Због тога “Крушик” данас није у сјајној ситуацији, али нисмо дошли да кукамо, већ да видимо како да помогнемо”, рекао је Вучић.

Он је најавио темељне реформе у целој одмбрамбеној индустрији Србије, посебо у „Крушику“ и „Застави“.

“Држава је спремна да уложи велики новац да бисте могли да опстанете и сачувате посао, али тај новац мора да буде одговорно трошен, да имамо људе који знају шта је будућност, а не да за четири месеца понављамо исту причу”, приметио је председник.

Он је поручио радницима да неће имати проблема ни са платама, ни са послом, али их је замолио да и они помогну својој држави и одговорним понашањем потврде шансу да Крушик опстане на тржишту и разлог да постоје.

Председник је, такође, нагласио да ће се држава више посветити развоју ракетних програма који доносе много већи профит.

Вучић је напоменуо радницима да ништа не може да падне с неба и да ће радници “Крушика” морати то да зараде, али да ће већим платама запосленима и већим плаћањима добављачима бити обухваћена цела одбрамбена индустрија. Председник каже да је циљ да се избегне ситуација да се добављачима дугује и да буду у сталном недостатку, већ да могу на време да набављају потребне материјале.

Како је рекао, у „Крушику“ ће бити реорганизаован посао тако што ће предузеће бити оријентисано на тржиште и профитабилне програме, а што мање на новац из државне касе.

“Знамо да је “Крушик” срце Ваљева и колубарксог округа и централног дела Западне Србије. У “Крушику” ради 3.100 људи, а плата је у јануару била у просеку 63.000 динара, али то није било усклађено са могућностима „Крушика“ већ је тако било због енормних давања државе, а не због тога што је то било зарађено”.

Вучић је нагласио да Ваљево без „Крушика“ није Ваљево и да би без тог предузећа сви отишли у Београд или иностранство. Ваљево је важно чвориште за постојање целе Србије и зато ћемо наставити са великим улагањима у „Крушик“ и Ваљево.

“Ту је реч о десетинама милиона евра које ћемо уложити и о томе ће вас упознати ваше послодвоство”, рекао је Вучић додајући да ће то бити исплаћено из текућег буџета, али да ће се зато уштедети на другом месту у буџету.

Војска Србије ће куповати велики број производа од вас , а посебно су заинтересовани и за 128 милиметара, 155 милиметара, ракете и друго, рекао је Вучић додајући да „Крушик“ много више зарађује на ракетама.

“Војска Србије ће да уплати 10 милиона евра Крушику за нови уговор, плус оно што ће држава да да без обзира на уговоре о којима не желим да говорим пред свима”, навео је председник.

Поручио је да ће „Крушик“ имати добру будућност, али само ако радници буду добро и вредно радили и разумели да држава није ћуп из којег треба само да се извлачи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here