Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Мостару да не пропушта ниједан сајам привреде у том граду, јер жели да види српске производе на сваком месту. Вучић је указао да је трговинска размена са БиХ 2015. године била милијарду евра, прошле године је достигла 1,8 милијарди евра, и да се ове године очекује да буде две милијарде евра. Сајам није само сусрет привреда, већ и култура, поручио је Милорад Додик.

Александар Вучић је, након састанка са замеником председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, изазио задовољство што су и ове године српске компаније из разних делова Србије дошле на Сајам у Мостар да представе своје производе.

Председник Вучић је рекао да се нада да ће следеће године бити још више.

“Мој посао је и желим да српски производи буду присутни у Мостару, Широком Бријегу, да се продају на сваком месту. Желимо ширу и ближу сарадњу са БиХ”, објаснио је Вучић.

Председник Србије је подвукао да је БиХ за Србију један од кључних партнера и да је његово присуство у Мостару у складу с том чињеницом.  Указао је да је трговинска размена са БиХ 2015. била милијарду евра, а прошле године је достигла 1,8 милијарди евра, те да се ове године очекује да достигне вредност од две милијарде евра.

Са Човићем, додао је, разговарао је и о односима Срба и Хрвата. “Сматрам да без обзира на тешко историјско наслеђе и разлике у ставовима о ономе што се збивало, важно је да градимо будућност у миру и стабилности. То исто желимо са Бошњацима”, рекао је председник.

На питање које су новинари упутили Човићу и њему што данас на Сајму нема представника бошњачког народа, Вучић је одговорио да не жели да се меша у унутрашње ствари.

Човић: Одсуство представника Бошњака лоша порука

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић оцењује да је то лоша порука и да је сајам управо место где се могла показати димензија јачања односа унутар БиХ.

Александар Вучић и Драган Човић пред новинарима

Човић је рекао да су Звиздић и Џеферовић јуче отказали долазак.

“Тражили су да пошаљемо позив, а и додатно да протоколирамо долазак Звиздића и Џаферовића. Јуче су отказали, а нешто слично се десило и прошле године, управо на исти дан када је требало да имамо састанке, Звиздић је из неког разлога отказао. Сутра ће овде бити Изетбеговић, па га питајте, мислим да је то најбољи начин”, рекао је Човић новинарима, након састанка са Вучићем.

“Морамо показати, управо овде, кроз сајам у Мостару, ту димензију јачања односа у БиХ, који су данас на многим искушењима. Са те стране ми је жао, али то је њихов избор”, рекао је Човић.

Он је навео да је Сајам ове године организованији него икад до сада и да му је због тога драго због “присуства пријатеља у Мостару”.

Човић је рекао да је са Вучићем разговарао о свим темама у вези са сарадњом БиХ и Србије, да би се видело како даље може да се унапреди сарадња.

Додик: Сајам у Мостару место сусрета различитих култура

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик отворио је 22. Међународни сајам привреде у Мостару током којег ће више од 860 излагача из 27 земаља представити производе и услуге посетиоцима из четрдесетак земаља.

Додик је поручио да је град на Неретви данас место где се сусрећу привреде целог региона али и да је место сусрета различитих култура.

Додик је рекао да је Мостарски сајам прилика да се окупе привредници из бројних земља региона али и света, и подсетио на 22 године дугу традицију ове манифестације чија је Кина овогодишњи земља партнер.

Додик је истакао важност сајма и то илустровао значајем Кине у глобалним оквирима.

“Способност да се привуче Кина на Сајам говори о интересу Кине, али и нашој спремности да то учинимо”, рекао је Додик, говорећи о значају кинеске Иницијативе “Један појас, један пут”.

Сарадња са овим партнером са истока је, према Додиковим речима, веома добра и шанса је за БиХ и цео регион, јер последњи подаци говоре да успорава глобална еклономија.

За БиХ и регион је, додао је, важно да уче од примера Кине и њихових економских успеха.

Додик је посебно истакао Србију као земљу која има најбрже растућу економију од свих земља региона и захвалио се на присуству на сајму председнику Србије Александра Вучића.

“Србија има јак узлет такође и исто може служити као примјер”, поручио је Додик.

Истакао је да је ова сајамска манифестација у врху приоритета Председништва БиХ.

Након обраћања, Далфина Бошњак директорка Мостарског сајма, уручила је Додику специјалну захвалницу за подршку и промоцију сајма и сајамских манифестација.

Медењаци у бојама српске заставе на поклон 

Председник Србије обишао је Мостарски сајам привреде, на коме учествују фирме из Србије.

Вучића су на Сајму дочекали Милорад Додик, председник Владе Херцеговацко-неретванског кантона Невенко Херцег, директорка Мостарског сајма Далфина Бошњак и градоначелник Мостара Љубо Бешлић.

На националном штанду Србије на Сајму привреде, Вучић је пoклонио представницима БиХ медењаке у бојама српске заставе и у облику срца, на којима пише “Будућност нас спаја”.

“Не пише ништа лоше”, рекао је Вучић уз осмех док је делио медењаке Драгану Човићу, Милораду Додику и појединим министрима Савета министара БиХ.

Претходно, председник Србије је обишао и штандове Мађарске и Хрватске. На штанду Хрватске је, уз чашу белог вина, наздравио са Додиком и Човићем.

Вучић је обишао и штанд “Блатина Жилавка”, где је са Додиком пробао херцеговачко бело вино. Такође, посетио је и штанд Републике Српске.

Након обиласка Сајам, са домаћинима, присуствовао је као гост свечаном отварању националог штанда Кине.

Сајм ће трајати до 13. априла, до када ће предвиђено одржавање низа конференција, презентација и пословних сусрета привредника.

Председник Србије ће током боравка у Мостару обићи радове на обнови Саборне цркве Свете тројице.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here