Mesto za reklamu

13.06.2019.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у наредних 10 дана покушати да разговара са неким од најближих сарадника председника Доналда Трампа, да укаже на „наслеђе“ вашингтонских демократа на КиМ и да затражи подршку за компромисно решење.

„Поново ћу упутити позив у писаном облику председнику Доналду Трампу. Покушаћу да разговарам са његовим најближим сарадницима о ситуацији на Косову и Метохији и тражим подршку за компромисно решење“, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао да је јасно да САД, али и Немачка и друге земље Квинте, стоје иза Косова, што представља кључни проблем за нас, мада, како је приметио, с времена на време волимо да се одвојимо од стварности и замишљамо да они то не чине.

Покушаће, каже, да у разговору с вишим америчким функционерима укаже какво наслеђе је оставила бивша, демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Он је тако одговорио на питање да прокоментарише јучерашњи догађај у Приштини, али и изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера — да је Вашингтон увек на страни Косова.

Подсетио је да је и сâм на то указивао често у прошлости, али и да смо у протеклом периоду имали више повучених признања, него што је било нових признања тзв. Косова.

„Једна мала Србија када је снажна, чврста, када има углед, може да постиже ограничене, али одређене резултате. За разлику од Србије која је била срушена и згажена и која је са само три саопштења реаговала против једнострано проглашене независности Косова“, указао је Вучић.

Он је нагласио да остаје да се боримо и да ће то држава чинити и даље, те да остаје да се види да ли ће бити састанка у Паризу и која ће бити његова агенда.

Што се прославе у Приштини тиче, рекао је да није било много људи због потпуно фрагментисане политичке сцене, на којој постоји више партија са подршком од око 18 одсто.

„Тешко је у таквој ситуацији радити. Хашим Тачи је доводио своје људе, а Харадинајеви нису хтели да учествују и уз то је постојао тихи, а не јавни бојкот Мустафе. Све је то за унутрашњу употребу уз захвалност САД и причу да су верни савезници Америке. Нека Американци сами процењују да ли је то тако“ подвукао је председник.

Он је истакао да Србија мора да буде верна себи, свом народу, да поштује своје пријатеље и да нема непријатеље, а да са онима који су нам били непријатељи имамо уравнотежене и боље односе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here