Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Председник Србије Александар Вучић је обиласком Основне школе Иван Вушовић у Ражњу започео посету Нишавском округу, где ће боравити три дана. Председника је испред школе дочекало руководство школе и мештани.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас током посете Ражњу да ће се разговарати са Југоимпорт СДПР-ом и домаћим компанијама војне индустрије о могућности отварања једног мањег погона у Ражњу.

Председник је у обраћању мештанима испред основне школе рекао да је тешко довести неког страног инвеститора у Ражњ и да би зато могао да се отвори мањи погон војне индустрије у којем би било запослено 200 до 250 људи, како би се додатно подигао Ражањ.

Казао је да је договорио и да се уради пут ка Скорици од 6,6 километара и да ће се прво на том путу видети машине.

Вучић је рекао да ће се радити и друга фаза реконструкције Основне школе Иван Вушовић.

Нагласио је да би отварањем погона војне индустрије у Ражњу биле подигнуте плате у том месту, које су сада међу најнижим у Србији.

Председник је рекао да су велики губици на мрежи за водоснебдевање у Ражњу, већи од 50 одсто и да ће за четири или пет месеци бити завршена анализа која ће показати колико треба уложити новца да се побољша ситуација и да ће онда држава брзо уложити тај новац.

“Улагања у Ражањ биће између осам и 12 милиона евра”, додао је Вучић.

Каже да ће бити изграђена и фекална канализација у три места: Смиловцу, Скорици и Витошевцу.

“Биће потпуно другачије у Ражњу и грађани ће моћи ту лепше да живе”, поручио је Вучић, који је посетом Ражњу започео тродневну посету Нишавском округу.

Вучић са ђацима у Ражњу и представницима МЗ општине

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас у Ражњу обновљену школу, где је разговарао са децом у фискултурној сали. На почетку обиласка нове фисклутурне сале он је одиграо две партије шаха са једним учеником и једном ученицом.

Посебно га импресионирала брза, и нападачка игра девојчице, са којом се најдуже задржао у игрању шаха.

„Само нападај, лепо је што нападаш. Фасциниран сам твојом брзом игром“, рекао је он. Такође се упознао са стреличарском екипом, информишући се о њиховој опреми. Потом је упознао малишане локалног фудбалског клуба „Буковик“, који су, као и сви остали, изразили огромно задовољство што су коначно добили одличне услове за тренинг. У карате секцији посебно га је одушевио малишан Виктор, којег је једва навео да се мало насмеши.

„Као да гледам мог Вукана тако се и он намршти када се наљути“, казао је председник.

Задржао се кратко и са кошаркашима, одбојкашима и стонотенисерима, али и гимнастичарима, који су у фискултурној сали школе добили могућност да тренирају у достојанственом условима.

Уз питање шта је у Ражњу најважније што мора да се још уради Вучић је скренуо пажњу на ранији изглед школе, која је била оронула и пуна влаге, условима у којима су ђаци учили у тој школи до скоро.

„То је била Србија пре неколико година“, констатовао је он.

У Ражњу, каже, према овдашњем становништву живи 8.500 људи, али реално, додаје, их је око 7.000.

То је, истиче, диван народ, дивно место, у којем се свако село прелепо.

Према његовим речима држава ће настојати да спроведе фекалну канализацију кроз сва места, да уради пут Ковиловица-Скорица.

„А што би за њих било најважније, о томе ћемо да разговарамо са војном индустријом, да отворимо овде једну фабрику. Колико вечерас на колегијуму у Нишу, а најкасније у недељу када се будем састао са комплетном војном индустријом видећемо шта можемо да урадимо. Слично као у Рудној Глави, где смо довели „Јумко“, гледаћемо шта можемо да доведемо овде“, објаснио је Вучић.

Казао је да ће се сагледати да ли постоји потреба за проширењем војне индустрије, а додао је да ће свакако постојати због већих наруџбина наше војске.

Таква фабрика, сматра, била би дугорочни спас за Ражањ.

„Фабрика мора бити државна, јер којег странца ћете довести у малени Ражањ, где нема универзитета“, казао је он.

Указао је да мора да се реши и проблем око водоснабдевања, јер тренутни губитак у мрежи је велики.

Рекао је да само пут, који треба да се гради у тој општини, у вредности од 280 милиона евра, превазилази буџет те општине.

На констацију да је први председник Србије који је обишао Ражањ, Вучић је казао да, где год да дође, тако обично кажну, и подсетио да је само у Крупњу био најмање 11 пута.

Вучић је указао да је држава обновила преко Канцеларије за јавна улагања 181 школу, да је потрошила на то око 180 милиона евра.

Најавио је да ће за две недеље обићи Нови Пазар, Сјеницу, Тутин.

„У Сјеници градимо школу у вредности од 10 милиона евра, школу која ће имати базен. Тамо ће имати школу које нема ни у Београду“, објаснио је он оцењујући да ће то бити најважнији објекат за целу област, не рачунајући болницу на којој се стално ради у Новом Пазару, која ће бити попут Клиничког центра.

У разговору са Марком Благојевићем, директором Канцеларије за јавна улагања, који му је рекао да се болница у Лозници завршава, у Аранђеловцу треба да буде завршена у фебруару, и да потом предстоји набавка опреме, што ће трајати даљих пет месеци.

Благојевић је указао и да је почела обнова болнице у Кикинди, на шта је председник Вучић рекао да је важно да се то уради, јер је у Војводини најмање урађено за северни Банат, а Кикинда је тамошње центар.

„У Новом Саду са фабриком “Нидек“, како млади кажу, „само од птице млеко немају“, у Срему такође, у јужном Банату морамо да видимо нешто за Алибунар, Вршац, а онда остаје Кикинда“, додао је Вучић.

После обиласка школе Вучић је отишао на састанак са представницима месних заједница општине Ражањ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here