Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана “б13”, о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба. Вучић је оценио као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко-криминалана група “б13” спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Александар Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

“Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различих инцидената, покушаја…Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром”, поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела КиМ и то им је стратешки циљ. “Чека нас тешка јесен по питању КиМ”, упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати. “Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.

“Понашају се као деца која покушавају да праве државу”

Председник Србије оценио је као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

“Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање”, објаснио је он.

Он је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

“Нерешено косовско питање много нас кошта, али нема везе колико кошта”

Председник Вучић рекао је да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

“Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже ‘Пирот није ваш’ да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо”, казао је председник.

Вучић је, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио: “Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта”.

Указао је да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милиајрди евра директних страних инвесиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 милијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Председник Србије је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

“Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима”, казао је он.

“Још нема њиховог предлога, осим све више притисака на мене”

Вучић је изјавио да претпоставља да ће западне земље тражити убрзавање решења КиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао: “Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће рећи: ‘ти можеш да издржиш, победићеш на изборима, чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо помоћи и са ЕУ и са новцем за Србију’…”, рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета “Џон Хопкинс” Едвард Џозеф рекао да је “кључ за Косово” у његовим (Вучићевим) рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

“Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема”, рекао је Вучић.

На питање у вези са медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Косова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао “убрзање”, Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

“И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да се договоримо”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова а да Србија и Срби немају ништа.

Како је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

“Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута”, подвукао је Вучић.

Он је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло конзистентна.

“И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске интересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго”, рекао је Вучић.

О изборима на КиМ

Вучић је изјавио да је интересантно како су за “1 од 5 милиона” добри Харадинај и Тачи, а не ваљају “овде у Србији Вучићеви”, па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је, каже, ваљда мања демократија него у Приштини.

Председник је на питање да ли очекује да се “подигне температура” будући да на Косову иду избори, рекао да постоји неколико аспеката који су за нас тешки.

“То је живот обичних људи. Узаврела је атмосфера међу њима – они имају четири политичке партије и све имају око 20 одсто, а пета снага је Српска листа коју ће покушати да оборе и Албанци и део међународне заједнице”, каже Вучић.

Али, како каже, народу на Косову сви они су добро познати и народ не можете да убедите да гласа против себе и својих интереса.

“Тако ће и да прођу. Очекујем убедљиву победу Српске листе у српским срединама”, каже он, а на питање да ли ће и овога пута СЛ бити тас на ваги, каже да се то никада не може знати и да ће Албанци правити коалиције и једни против другох и против Срба.

Нови амбасадори – знак да очекују важне ствари

Вучић је оценио да је до промене амбасадора светских сила у Београду дошло јер те земље сасвим сигурно “очекују важне ствари”.

Вучић се, на констатацију да свих пет сталних чланица Савета безбедности УН мењају амбасадоре у Београду и на питање да ли то значи да желе да убрзају решавање косовског питања, нашалио се да сигурно “нису дошли да проверавају климатске услове у Србији, већ да су сигурно дошли јер очекују важне ствари”.

Посебно је похвалио одлазећег амбасадора Француске Фредерика Мондолонија, рекавши да би за њега он био најбољи француски амбасадор у Србији.

“Ја сам са тим људима имао понекад оштре и тешке разговоре. Никада амбасадорима не попуштам, али, када ураде добре ствари, ја то кажем”, нагласио је Вучић.

С тим у вези указао је да је амбасадор САД Кајл Скот за многе непопуларан у нашој јавности, али подвлачи да му никада неће заборавити ангажман око доласка компаније Ен-Си-Ар, која запошљава и обучава наше ИТ стручњаке, али и чињеницу да је, када су сви били против “Београда на води”, он имао довољно храбрости да каже да подржава тај пројекат.

Указао је да је Русија довела у Београд једног од својих најснажнијих амбасадора, изузетног дипломату.

Болтон неће доћи, сад нема саговорника у Приштини

Председник Србије Александар Вучић рекао је да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини“, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

„Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника“, рекао је Вучић додајући да не може да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here