Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

У Гинеколошко-акушерској клиници “Народни фронт” 75 особа је удаљено с посла, а утврђено је да 46 особа има коронавирус. Епидемиолог Предраг Кон рекао је да та клиника није место заразе. Директор ГАК-а др Жељко Миковић истиче да је клиника потпуно функционална.

Директор ГАК “Народни фронт” др Жељко Миковић рекао је да та клиника мора да ради “јер продиље не могу електронски да буду збринуте” него на најпрактичнији начин.

Истиче да је клиника потпуно функционална, иако је скоро шест одсто њиховог тима заражено. “Клинику смо дезинфиковали, обезбедили екипе и имамо ресурсе да нормално функционишемо”, рекао је Миковић за РТС.

“Имамо посебно одељење за ризичне пацијенткиње са Ковид-19, а неризичне се упућују у ‘Драгиша Мишовић’ и тамо ће бити порођене”, навео је Миковић.

Истакао је да су труднице увек приоритет и да могу да долазе, али да би требало да се у ГАК упућују само оне које имају неки ризик, а остале пацијенткиње да сачекају да се стање стабилизује.

“Замисао и мишљење многих је да тим што се неко у здравственој установи разболео, та установа престаје да ради. Систем је направљен тако да оне не престају да раде”, истиче наш епидемиолог др Предраг Кон.

“Сви они који су позитивни, са 150 особа су били у контакту. Тих 150 су здрави и раде под посебним надзором, уз обавезно коришћење заштитне опреме”, рекао је Кон и истакао да немају никакве тегобе.

Објашњава да се свим запосленима и пацијентима непрекидно бесконтактно мери температура, обавезна је дезинфекција руку, забрањене све посете, при првој појави симптома запослени се удаљавају уз обавезно тестирање. Запослени са симптомима треба да се јаве управи и не долазе на посао.

Врши се тријажа свих пацијената на пријему. У случају сумње, пацијенткиње се шаљу у КБЦ “Драгиша Мишовић”.

Више пута дневно се врши дезинфекција свих просторија клинике. Свим пацијентима и бебама више пута дневно се бесконтактно мери температура.

Кон је рекао да је разговарао са проф. др Бранком Николић, заменицом директора ГАК-а, која је рекла да су имали 36 порођаја за 24 часа, да болница ради. Смањен је број лекара у дежурним екипама, тако да исти посао ради мање људи.

“Народни фронт и даље ради, многи оптерећују више ГАК у Вишеградској и то је за очекивати када се прочују вести о зараженима и када се мисли да су болнице место заразе, то није тако”, рекао је Кон.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here