1. 06. 2020.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије постала је прва институција која je уписана у Регистар пружалаца услуга електронске идентификације и шема електронске идентификације у Србији, у складу са Законом о електронском документу, електронском потпису и услугама од поверења у електронском пословању.

Овим чином Канцеларија је постала једина институција која гарантује поузданост електронских идентитета грађана, као и безбедно коришћење услуга електронске управе.

Различите шеме електронске идентификације eid.gov.rs доступне су корисницима Портала еУправа, али и свим другим државним порталима који изврше интеграцију са системом електронске идентификације Канцеларије за ИТ и еУправу, при чему је до сада то урадило Министарство здравља са својим Порталом еЗдравља.

То значи да грађани Србије и страни држављани којима је одобрен стални боравак у нашој земљи ускоро неће морати да памте бројне лозинке за коришћење услуга електронске управе на различитим државним порталима (ЦРОСО, еПорези, АПР, ЛПА и др.), нити ће морати засебно да се пријављују и региструју за сваки од појединачних портала и веб-презентација, већ је довољно да се електронски идентификују на Порталу еУправа.

Електронска идентификација на овом порталу могућа је са различитим нивоима поузданости: основним нивоом поузданости коришћењем корисничког налога и шифре, средњим нивоом поузданости помоћу двофакторске аутентикације коришћењем апликације на мобилном телефону или таблету, или високим нивоом поузданости коришћењем квалификованог електронског сертификата.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here