1. 04. 2020.

Шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Арбен Гаши изјавио је након састанка председништва ове странке на коме се разговарало о саставу нове Владе, да ће један од министара Српске листе бити и заменик косовског премијера. Медији спекулишу да би то могао бити Горан Ракић, лидер Српске листе.

Српска листа ће бити део нове владајуће коалиције, најавио је Гаши и додао да ће један од два министра из редова те листе, бити и заменик косовског премијера.

“Српска листа ц́е, колико знам, бити део владајуц́е коалиције, тако да нема потребе за милостињом или нечим сличним. Прави се владајућа коалиција, а Српска листа ионако има стопу утврђену на основу Устава за заступање”, рекао је Гаши.

Медији спекулишу да ће функцију заменика премијера у Влади Авдулаха Хотија добити председник Српске листе Горан Ракић.

“Мислим да ће сада много већи утицај имати Српска листа из простог разлога јер 10 гласова Српске листе и 10 гласова осталих заједница,  врло су важни који би гласали за нову владу. Можда чак и ситуација са пандемијом корона вируса утиче на то да Српска листа и сарадња са Београдом може утицати на тај начин да има већи утицај и да можда извојева још једно  министарство, више заменичких или саветничких места, али наравно и јачи утицај за права и помоћ српској заједници и сва питања која тиште српску заједницу на КиМ”, рекао је он.

Арбен Гаши најављује да ће најкасније до сутра бити потписан коалициони споразум о формирању нове владе између ДСК, Алијансе за будућност Косова, Социјалдемократске иницијативе, Алијансе за ново Косово, Српске листе и осталих невећинских партија.

“Ми смо заинтересовани да преузмемо одговорност у Влади. Наш захтев је јаван и желимо да водимо једно министарство у будућој Влади. Стојимо иза нашег захтева и верујемо да ћемо наићи на разумевање Хотијеве Владе да прихвати наш захтев да водимо једно министарство”, рекао је лидер Либералне партије Египћана и независни посланик у покрајинској Скупштини Ветон Бериша.

“У овом  моменту разговарамо са структурама наших партија и у року од 24 до 48 сати донећемо одлуку и као група и као политички субјекти који су наши наредни кораци,  а наравно да очекујемо и позив од ЛДК која се труди да формира владу”, рекао је представник посланичке групе 6 плус у покрајинској Скупштини Алберт Киноли.

Коалиција коју ће ДСК окупити имаће 64 гласа. ДСК има 28 посланика, али три посланика из те странке, укључујући и Вјосу Османи, изјаснили су се против коалиције са странкама које су претходно биле на власти.

Алијанса за будућност Косова има 13 посланика, НИСМА четири, Алијанса за ново Косово два, Српска листа 10 посланика.

Остале мањинске заједнице имају девет посланика, пошто се Ељберт Краснићи из египатске заједнице, након избора придружио парламентарној групи Самоопредељења.

Краснићи је рекао да има много понуда да постане део нове владе, али да “неће гласати за нову владу без победника на изборима.

Демократска партија Косова се изјаснила да неће гласати за нову владу, те да ће у овом мандату Скупштине остати опозиција.

Самоопредјељење је као победник избора најавило да ће одмах након указа председника за мандатара за састав нове владе затражити од Уставног суда оцену уставности његовог поступака, најавивши и обраћање Венецијанској комисији.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here