Mesto za reklamu

03.12.2020.

Бивши амерички саветник за националну безбедност Мајкл Флин промовисао је у уторак петицију којом позива актуелног  председника САД Доналда Трампа да привремено суспендује амерички устав, уведе ратно законодавство и у тим условима, под надзором војске, поново одржи председничке изборе.

Увођење ратног законодавства значи ступање на снагу прописа у случају ратне опасности или ратног стања, а у пракси долази до суспензије цивилног законодавства.

У петицији, коју је објавила, како је поједини медији карактерипу, десничарска организација „We the People Convention“ са седиштем у Охају, наводи се да „није преостао никакав миран начин да се сачува Унија“ након новембарских избора и позива Трампа да искористи овлашћења која има и спречи други грађански рат.

„Ограничено ратно законодавство је очигледно боља опција од грађанског рата!“, наводи се у писму које прати петицију.

Између осталог, од Трампа се захтева да уведе ограничено ратно законодавство којим би привремено био суспендован Устав и цивилна контрола избора, како би војска могла да спроведе нове изборе који ће прилазати праву вољу грађана. Бизнис инсајдер, међутим, наводи да председник Америке нема овлашћења да самовољно одлучује о изборима, чак ни у случају увођења ратног законодавства.

Флин, коме је Трамп пре недељу дана одобрио помиловање, објавио је на Твитеру петицију уз коментар: „За слободу се никад не клечи, осим пред Богом“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here