Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Један од узрока агресије на Југославију 1999. године био је и геополитички интерес водећих земаља НАТО-а, речено је данас на конференцији “НАТО агресија на СР Југославију: 20 година после”.

Учесници међународне научне конференције изнели су и прогнозе да ће односи на међународној сцени наставити да се редефинишу и да свет улази у период окончања западне превласти.

Професор са Факултета за дипломатију и безбедност Бранко Крга рекао је да је је узрок бомбардовања пре свега био геополитички интерес водећих земаља НАТО-а. Каже и да је последњих 20 година показало да је агресија била велика грешка и да су погрешне и последице до којих је она довела, те да је нанета велика штета Југославији, посебно Србији, а да ништа није постигнуто. Крга, који је 1999. године био шеф војнообавештајне службе, а потом и начелник Генералштаба, рекао је да се “чинило све” да до сукоба са Албанцима и конфликта са НАТО-ом не дође и да се проблеми реше мирним путем, али да нису успели.

Професор са Истраживачког центра за југоисточну Европу Гордон Бардош каже да је интервенција 1999. године била први маркер који је показао како ће од тог момента САД водити своју спољну политику и како ће посматрати међународне односе. Наводећи да је САД у последњих 20 година 19 година била у рату, Бардош је рекао да је та земља током Хладног рата имала нешто више од 40 интервенција широм света, а после 1991. небројено више. Навео је и пример напада дроновима, истичући да је за време председника Обаме одобрено 1.878 интервенција, а за само две године Трампове власти 2.243. Он је закључио да ратови које је водила САД после напада на Светски трговински центар и друге мете 2001. године, нису остварили своје циљеве.

Професор Беатрис Бисио са Универзитета у Риу у Бразилу рекла је да су потврђене прогнозе да долази до велике промене после краја Хладног рата и распада СССР, када се чинило да је САД врховни господар света, и да почиње пад Запада и НАТО-а, и успон Азије.

“То може да значи да улазимо у период хаотичног окончања западне превласти у свету. Ако је 19. век био век Европе, 20. век САД, сад смо на тачки кад можемо да кажемо да је ово век Азије”, рекла је Бисио.

Професор Лиу Зуокуи из Пекинга рекао је да је и бомбардовање Југославије показало да у свету и даље постоје политика силе и хегемонија, која је највећа претња миру у свету.

“За Кину су развој и сарадња најбољи одговори хегемонији и политици силе, а морамо наћи партнере са којима ћемо се против тога борити”, рекао је он и истакао да је за грађане важно да држава гледа у будућност, пренео је Танјуг. Он је навео да су европске интеграције прави пут за Србију те истакао да је сигуран да је српски народ мудар и способан да реши и питање Косова.

„Српска стварност“ / Танјуг /  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here