Mesto za reklamu

30.03.2020.

Кина је објавила крај епидемије вируса корона, а главни кинески епидемиолог Жонг Наншан открио је шта је најважније да би вирус био побеђен.

Жонг Наншан је водећи кинески епидемиолог, који је имао важну улогу не само у борби против новог вируса корона, већ и у откривању и сузбијању епидемије „блиског рођака“ овог вируса, САРС-а 2003, преноси Чајна дејли.

Наншан је био главни саветник кинеске владе у борби против Ковида-19 и каже да постоје две главне стратегије у борби против епидемије: сузбијање и олакшавање.

Објаснио је да стратегија олакшавања значи да се уводе мере како би се успорило ширење вируса, док сузбијање, стратегија за коју се Кина определила, захтева интензивније и строже мере.

Жонг каже да се Кина за стратегију сузбијања определила крајем јануара и увела веома строге мере: затварање градова и сложени „међуресорни механизам“.

Тај механизам, објашњава епидемиолог, у знаку је речи рано: рана заштита, рано откривање, рана дијагноза и рана изолација.

Све то захтева да људи избегавају окупљања, смање на минимум друштвене контакте, да заражени буду на време откривени и изоловани.

„Суштина је у дистанцирању“, каже главни кинески епидемиолог.

Он верује да сличне мере могу да помогну и другим земљама у борби против епидемије вируса корона. Међутим, додаје да само затварање градова и гашење јавног превоза између држава и градова не гарантује да ће ширење вируса бити заустављено.

„Ако су градови затворени, а у њима људи излазе и окупљају се, ризик преноса је и даље велики“, наводи Жонг.

За пример је узео епидемију у Вухану, граду где се она прво раширила.

„Месец дана пошто је Кина затворила провинцију Хубеи и њен главни град Вухан, број случајева вируса корона у остатку Кине почео је да пада значајно. То нам је омогућило да се ван те провинције лакше носимо са епидемијом и показало да је затварање провинције дало резултате“, рекао је он.

Ситуација у САД је сложенија него у Кини

На питање да ли има неке сугестије за главног америчког епидемиолога Ентонија Фаучија, будући да САД тренутно имају највише заражених на свету, Жонг верује да би се амерички колега сложио с њим.

„Најбољи начин за борбу је изолација“, рекао је кинески епидемиолог.

Он је рекао и да је ситуацију у Америци сложенија, јер је епидемија у Кини била концентрисана у покрајини Хубеи, док је у САД раширена на више жаришта.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here