Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Данска глумица Даница Ћурчић, српског порекла, добитница је овогодишње престижне данске Награде за културу престолонаследничког пара (Kronprinsparrets Kulturpris 2020) и 500.000 круна (око 70.000 евра). На свечаности у програму Vork in Randers изузетна уметница засјала је пуним сјајем и добила ласкаве комплименте престолонаследника Фредерика, који јој је награду уручио.

Представљајући лауерата, престолонаследник Фредерик је између осталог нагласио глумчево вечно присуство на сцени и његову способност да се постави у игру:

“Са посебним осећањем за људску психу, Даница Ћурчић прихвата захтевне улоге, које успева да прикаже на сјајан начин. У њеној игри ликови могу да се смењују с једне стране разиграни, верни и шармантни – а с друге стране ледени и прорачунати”, рекао је принц Фредерик.

Дански медији, филмски и позоришни критичари нису штедели компименте за Даницу и бриљанте улоге на позоришној сцени, филмском и ТВ екрану. Она је „вечно фасцинантна” и „изузетно убедљива”, наводе између осталог.

Katrine Sommer Boisen, филмска критичарка Jillands-Posten, каже да Даница Ћурчић има квалитет какав има мало глумаца и може да игра скоро све улоге.

Даница Ћурчић рођена је 27. августа 1985. године у Београду. Родитељи, отац Михајло, мајка Весна преселили су се у Данску кад је имаа само годину дана и од тада живи и ради у Копенхагену. Отац јој је био представник туристичке привреде Србије у Данској, а после завршене каријере са породицом је остао у тој скандинавској земљи.

По завршетку основне школе Даница је похађала Гимназију „Света Ана” (Sankt Annæ Gymnasium), а потом филмске и медијске студије на Универзитету у Копенхагену (Universität Kopenhagen). Већ је током студија показала велики таленат, те добила ту част да постане стални члан ансамбла Краљевског позоришта. Свира клавир и хармонику, а осим данског, говори српски, енглески и шпански језик, а служи се и француском и руским језиком.

На малим екранима је дебитовала 2011, а на филму 2012. године. Глумила је у значајним данским филмовима, те освојила неколико престижних награда. Српска публика ће моћи да је види у филму „Мрак” Душана Милића, чије снимање је почело крајем маја 2019. године. Реч је о психолошком трилеру инспирисаном истинитом причом о породици која после ратова 90-их година 20. века остаје у свом дому на Косову и Метохији. Снимање овог филма, осим Србије, подржале су и Бугарска, Данска, Грчка и Италија. Даница би у овом филму требала играти Вукицу, која заједно с оцем Милутином (Славко Штимац) и ћерком Милицом (Миона Илов) ишчекује вести о супругу који је нестао.

Након што је дипломирала провела је годину дана у драмској школи у Калифорнији, а у периоду од 2008. до 2012. године усавршавала се Националну школу за драмске уметности (Den Danske Scenekunstskole). Каријера Већ на трећој години факултета Краљевско позориште јој је понудило улогу у експерименталној представи „Лулу”. Даница је играла три улоге – краља Лира, Отела и Хамлета, те својом изведбом одушевила и критику и публику. Зато јој је након што је дипломирала Краљевско позориште понудило место у свом сталном ансамблу, чији члан је остала до данас.

На малим екранима је дебитовала 2011. улогом у серији „Nordlicht – Mörder ohne Reue” („Убице без кајања”, прим. прев). Утеловила је Веронику у трилеру „Over kanten” („Преко ивице”, прим. прев), те тумачила главну јунакињу филма „Osen” („Оаза”). Током 2014. године је снимила четири филма. Глумила је Кими (Киммие) у филму „Fasandræberne” („Убице фазана”), екранизацији истоимене књиге чувеног данског писца Јусија Адлера Олсена (Jussi Adler Olsen). Ова улога јој је донела номинацију за награду „Bodil” у Категорији најбоља глумица у споредној улози.

У акцијској криминалистичкој драми „Lev Stærkt” је играла Сигне, а у филму „Stille hjerte” („Тихо срце”, прим. прев) Сане (Sanne). Овај други филм је номинован за Нордијски филм године, а Даница је освојила награду „Bodil” у категорији Најбоља глумица у главној улози. Признање за све што је током 2014. године постигла, стигло је у виду награде „Ove Sproge”. Исте године је добила и награду за најбољу младу глумицу на Филмском фестивалу у Берлину. Следеће године је освојила награду „Bodil” у категорији Најбоља глумица за улогу у филму Била Августа (Bille August) „Stille hjerte”, те главну награду Нордијског филмског фестивала.

Поред телевизијских и филмских, Даница Ћурчић је одиграла многе запажене улоге у позоришту. Остаје у памћењу њена изведба у представи „Ромео и Јулија”.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here