Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

На данашњи дан, 7. марта 1913. године, на борбеном задатку страдао је Михајло Петровић, први српски пилот, прва жртва у српском ваздухопловству и један од првих пилота у свету који је погинуо у борбеним дејствима”, подсетио је данас министар одбране Небојша Стефановић – преноси Танјуг.

“Михајло Петровић припадао је првој групи, од шест српских пилота, школованих у Француској 1912. године. После завршетка обуке у јуну те године, успешно је положио завршне испите, чак месец дана пре осталих из групе, и први полетео”, написао је Стефановић на свом Фејсбук налогу.

Подсетио је да је тај догађај изазвао изузетну пажњу, па је дописник листа “Фигаро” изПариза, који је и сам присуствовао том лету, написао велику репортажу о “неустрашивом и дивљења достојном лету српског сержанта”.

Петровић је стекао и међународну пилотску лиценцу ФАИ број 979, а поносно и часно служио српској отаџбини носећи пилотску дозволу број 1.

“О неустрашивом српском хероју и данас најбоље сведоче речи славног француског пилота Бродена, који је своје дивљење изразио речима – ‘Петровић ће бити ас, јер је миран и презире смрт’. Слава и хвала првом српском пилоту! Србија памти хероје”, написао је Стефановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here