Mesto za reklamu

12.03.2020.

Премијерка Ана Брнабић и чланови владе положили су данас венац на месту на којем је извршен атентат на некадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића.

Данас се навршило 17 година од убиства премијера Србије и лидера ДС, који је убијен испред седишта Владе Србије 12. марта 2003. године.

Заједно са премијерком, пошту су одали и чланови Владе Небојша Стефановић, Синиша Мали, Расим Љајић, Зоран Ђорђевић, Бранко Ружић, Славица Ђукић Дејановић, Младен Шарчевић, Ненад Поповић, Горан Кнежевић, Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић и Вања Удовичић.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада власти Слободана Милошевића 2000. године.

У првом саопштењу после убиства премијера, Влада Србије је као организаторе и починиоце атентата означила криминалце из такозваног земунског клана, а као коловође групе идентификовала некадашњег команданта распуштене Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорада Улемека Легију, као и вође криминалног земунског клана Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума.

Влада Србије је, такође, саопштила да је тог дана требало да буде потписан налог за хапшење чланова „највеће организоване групе на простору бивше Југославије“, како је означен земунски клан.

Неколико сати након убиства Ђинђића проглашено је ванредно стање у земљи, које је трајало до 22. априла, када је укинуто на предлог Владе Србије.

Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација. У погребној поворци на улицама Београда било је више стотина хиљада грађана.

Милорад Улемек, као и припадник ЈСО Звездан Јовановић, који је био оптужен да је пуцао на Ђинђића, осуђени су 2007. године пред Специјалним судом на по 40 година затвора за убиство премијера. Поред њих, на дугогодишње затворске казне осуђени су и други припадници такозваног земунског клана.

Спасојевић и Луковић су непосредно након атентата убијени у полицијској акцији у Мељаку, где су се крили.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here