Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Истакнути филмски редитељ Горан Марковић примио је награду за животно дело на самом отварању 27. издања Фестивала ауторског филма (ФАФ) у Београду.

Престижну награду значајног филмског фестивала лауреату је у Комбанк дворани уручио његов студент са Факултета драмских уметности, режисер Срдан Голубовић.

“Редитељ и професор Горан Марковић у свом ауторском свету увек је трагао за слободом. Његови филмови увек интригирају и провоцирају друштво. Често својим делима успева да нас насмеје и расплаче”, истакао је редитељ Голубовић, председник савета Фестивала ауторског филма.

“Господин Марковић је бескомпромисан аутор и један од ретких стваралаца који увек имају велику жељу и потребу за комуникацијом са публиком. Хумор му је био најјаче оружје у свим филмовима. Све нас је учио редитељском занату на ФДУ и замолио бих све бивше Горанове студенте да дођу на позорницу да му сви доделимо награду”, позвао је колеге Голубовић, и онда је велики број редитеља дошао на бину.

Позвали су свог вољеног професира уз огроман аплауз публике из целе сале.

Лауреат награде ФАФ за животно дело Марковић је био изузетно збуњен и срећан.

Марковић је ишао редом и руковао се са свим својим студентима, а њих је било више десетина.

“Заиста сам сада остао без речи. Нисам овако нешто очекивао, затекли сте ме, нисте ме припремили за ово. Скоро да сам заборавио шта сам желео да кажем у свом говору”, био је веома узбуђен филмски редитељ, професор филмске режије, сценариста, драмски писац и позоришни редитељ.

Марковић је рекао да је Фестивал ауторског филма је за њега одувек, од самог оснивања 1994. године, био и остао веома важна институција.

“То је била група људи која је покушала у оно тешко време да створи нешто као пандан другим фестивалима који су доминирали, ФЕСТ, БИТЕФ, БЕМУС. Овде се увек окупљала нека другачија публика, која није дошла на фестивал да се забавља, веч да нешто и научи о филмској уметности “, нагласио је свестрани драмски стваралац.

Зато је, каже, на овом фестивалу увек била најважнија публика, управо је она чинила његов идентитет.

“Публика и прозор у свет и цивилизацију представљају суштину фестивала. Велика ми је част да примам награду од оваквог фестивала”, навео је Марковић.

“Од оволиког узбуђења, заборавио сам да отворим фестивал. Дакле, 27. Фестивал ауторског филма је управо отворен”, закључио је Марковић, уз смех публике.

Редитељи и његови некадашњи студенти на бини су му дуго аплаудирали.

Углавном су то све позната имена домаћој публици: Срђан Драгојевић, Олег Новковић, Стефан Арсенијевић, Јанко Баљак, Бојан Вулетић, Ана Мариа Роши, Иван Икић, Марко Ђорђевић, Душан Милић, и многи други.

Горан Марковић је овог лета примио и престижну награду “Живојин Жика Павловић” на Фестивалу филмске режије у Лесковцу – ЛИФФЕ.

Аутор многих антологијских остварења (Тито и ја, Вариола вера, Турнеја, Урнебесна трагедија, Национална класа, Мајстори, мајстори, Сабирни центар), последњи пројекат је снимио 2019. године – филм и мини серију “Делиријум тременс”, према својој дуговечној хит представи БДП-а.

Фестивал је отворен пројекцијом филма Веса Андерсона ”The French Dispatch”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here