Mesto za reklamu
  1. 0 09. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је данас у Крагујевцу изложбу под називом „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“ у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“.

Изложба је отворена поводом обележавања 80-годишњице злочина који су нацисти починили над становницима Крагујевца и исто толико од оснивања првих јасеновачких логора крајем августа 1941. године.

Гојковић је том приликом истакла да Јасеновац представља не само трагичну историјску чињеницу, већ и симбол целокупног страдања српског народа током Другог светског рата.

Ова изложба, коју је подржало Министарство културе и информисања, својим концептом и порукама даје реалан приказ трагичних историјских догађаја и уједно показује у ком правцу култура сећања Србије мора да се развија, навела је она.

Потпредседница Владе је указала на важност подршке овој изложби, филму „Дара из Јасеновца“ и другим културним садржајима који говоре о монструозности логора Јасеновац и других стратишта широм Независне државе Хрватске.

Држава Србија и ресорно министарство, како је подвукла, негују културу сећања, одужују се невиним жртвама и доприносе откривању пуне истине о вероватно најболнијем месту целокупне српске историје.

Према њеним речима, наша је заједничка обавеза да од историјског заборава и покушаја кривотворења прошлости сачувамо достојанствено сећање на све припаднике српског народа страдале током геноцида почињеног на територији Независне Државе Хрватске.

То ћемо на најцеловитији и најтрајнији начин учинити тако што ћемо додатно ојачати научна истраживања и снажније афирмисати културу сећања и политику памћења у нашем друштву, нагласила је Гојковић.

Она је констатовала да су аутори поставке у први план изнели личне приче људи и њихове доживљаје дешавања над којима нису имали никакву контролу, оценивши да изложба даје могућност упознавања са тим људима, њиховим страховима, надама, борбом да преживе и, нажалост, начином на који је већина њих завршила своје постојање.

Страхоте које су се дешавале у Јасеновцу и другим логорима, из перспективе савременог света тешко је и замислити. Због тога је важно да млађе генерације добију потпуну слику о томе колику цену су Срби, Јевреји и Роми платили за слободу у двадесетом веку.

Истина о злочинцима и њиховим неделима, како је поручила, треба да послужи и као вечна опомена читавом човечанству да зло не познаје границе.

Потпредседница Владе је подвукла да изложба „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“, поред спречавања заборава трагичних људских судбина, пружа прилику и за боље разумевање и сагледавање наше прошлости, као и будућности, те да се овакво страдање никада више не сме поновити .

Она је предочила да су на то указали и патријарх српски Порфирије и председник Србије Александар Вучић на недавном отварању изложбе монахиње Марије из манастира Јасеновац, под називом „Свети Новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“.

Слободно можемо рећи да је српски народ у овом делу Европе претпрпео можда највеће жртве и масовна разарања за време Другог светског рата, указала је она и објаснила да је то само један од многих разлога због којих не смемо дозволити све присутније покушаје ревизије наше историје.

Фалсификовање историјских чињеница и контекста је ругање жртвама које су убијене искључиво због своје етничке и верске припадности и ново повређивање ране која је још увек отворена, закључила је Гојковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here