Mesto za reklamu
  1. 09 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић свечано је вечерас отворила изложбу у Музеју Југославије под називом „Прометеји новог века”, посвећену Првој конференцији Покрета несврстаних, њеним пратећим програмима и рефлексијама којом ова установа културе обележава значајан јубилеј, 60. година одржавања тог скупа у Београду.

Гојковић је напоменула да је оно што симболички повезује уметност и Покрет несврстаних сабрано у чувеној слици Петра Лубарде и називу „Индустријализација“, по којој је названа изложба, а како се ова слика обично назива.

Ова повезаност вишеструка је и многозначна. Уочи Прве конференције несврстаних 1961. године, у Културном центру Београда одржана је самостална изложба Петра Лубарде. То је био један од најважнијих културних догађаја прве половине шездесетих година 20. века у Југославији, рекла је Гојковић.

Према њеним речима, монументално дело “Индустријализација”  одабрано је од 36 изложених, као слика која најбоље преноси суштину залагања Покрета несврстаних земаља за нови свет, модернизацију и једнакост људи.

Потпредседница Владе Србије је истакла да је та слика тако постала симбол оснивачке скупштине Покрета несврстаних, која је одржана уз учешће делегација из 25 земаља у здању Народне скупштине Републике Србије.

Покрет несврстаних створио је могућности за комуникацију земаља из најразличитијих делова света, полазећи од принципа самосталности, равноправности и солидарности. То су вредности које Министарство културе и информисања и данас снажно афирмише кроз своје приоритете и моделе културне сарадње, закључила је Гојковић.

У фокусу изложбе, ауторки и кустоскиња Музеја Југославије Ане Панић и Јоване Недељковић, су односи Југославије и Индије у области уметности и културе.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here