Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је за Н1, одговарајући на питање новинарке хрватске редакције ове регионалне телевизије да ли ју је председник Србије Александар Вучић „превеслао“ по питању несталих, да мисли да је Вучићева намера била искрена, али је додала да је „изузетно разочарана што нема напретка“ по том питању.

Прво питање око ове теме упућено хрватској председници односило се на то да ли „Хрватска треба да условљава Србији даље отварање преговора с Европском унијом решавањем отворених питања, закона о универзалној јурисдикцији и на питање несталих“.

„Та ће се питања свакако отворити у оквиру одређених поглавља, посебно поглавља 23 и 24. Као што знате, једна сам од особа која инсистира на њиховом решавању мимо тог процеса, јер то су уосталом питања која нико други неће решити за нас, него Хрватска и Србија. Ту је потребан дијалог, а за дијалог је потребно двоје. Изузетно сам разочарана што нема напретка по питању несталих“, казала је Грабар-Китаровићева.

Она је рекла да је „реч о породицама које полако умиру, чланови тих породица, који већ годинама и деценијама чекају затварање тог поглавља свог живота, један кутак, место гге могу да положе свеће, поразговарају са својим најмилијима“.

„То је по мени дубоко хумано и хуманитарно питање и не треба га повезивати ни с универзалном јурисдикцијом нити с било чим другим и рекла бих да постоји мало више политичке воље и у Србији, рећи ћу то сад отворено, јер коначно говорећи, ставила сам сопствени политички кредибилитет у те односе са Србијом и Вучићем“, навела је председница Хрватске.

Уследило је питање да ли ју је „Вучић превеслао по том питању“, уз оцену новинарке Н1 Хрватска да је српски председник „обећавао већи напредак“.

„Не бих рекла да је превеслао, не волим такве изразе, али да се ништа није догодило, није се ништа догодило. Мислим да је његова намјера, кад је рекао да то жели да решава била искрена, шта га спутава у овом тренутку не знам, али то свакако треба решити“, казала је Грабар-Китаровићева.

Новинарка је инсистирала на одговору „да ли треба ли и условити отварање или затварање тог поглавља тим питањем“, на шта је хрватска председница рекла да ће се „на овај или онај начин то појавити, зато што стратегија за проширење, као услов уласка наших суседних држава на простору југоистока Еуропе, поставља и решење билатералних питања“.

„Билатерална питања између Хрватске и Србије, осим питања границе, јесу и питања несталих и питања архива, сукцесије, универзалне јурисдикције и тако даље. И мислим да што се пре крене у њихово решавање, да тим боље, јер не треба нико да се заварава да ће избећи решавање тих питања, уосталом, Хрватска је и сама морала да их реши и на томе ћемо устрајати. Устрајаћемо, устрајаћу и ја, заједно у односу и према Србији, али исто тако и према другим колегама из Европске уније и из Европске комисије“м, навела је она.

Грабар-Китаровићева је оценила да „коначно говорећи, решавање тих питања јесте на добробит грађана и с једне и с друге стране границе“.

На констатацију новинарке да је хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић-Бурић рекла да „Хрватска у министарству има људе који прате тај процес приступања Србије Европској унији“ и питање „да ли је задовољна како се то ради“, Грабар-Китаровићева је рекла да ће „поглавља 23 и 24 остати јако дуго отворена“.

„Сигурно ће бити потребне године док Србија не испуни услове. Ту је и питање статуса мањина и тако даље. Ја разумем да је самој Европској унији то један од приоритета, решавање питања између Београда и Приштине, односно Србије и Косова, па чак и због чињенице да неколико европских држава још увек није признало независност Косова и да би решење тог питања заправо условљавало и решење некаквог спора у оквирима саме Европске уније“, казала је хрватска председница.

Она је оценила да „то јесте битно за стабилност целокупног простора, али не треба занемарити друга отворена питања“.

„Хрватска мора да истраје на сопственим националним интересима. Ја верујем у европски пројект, исто тако сам уверени трансатлантициста, дакле верујем у НАТО, али пре свега морамо да водимо рачуна, извршавамо, боримо се за хрватске суверене националне интересе, да користимо апсолутно сваки форум и чињеницу да смо сада чланица Европске уније како би се решила преостала отворена питања на корист наших држављана“, заклључила је Грабар-Китаровићева.

„Српска стварност“ / ХР Н1 /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here