Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник општине Дечани, Башким Рамосај (Басхким Рамаосај), рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда о потврди власништва манастира Дечани над 24

Средином маја истекло је три године од како је косовски Уставни суд потврдио одлуку Врховног суда којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани над 24ха земље у близини манастира.

Ова годишњица, као и претходна, била је повод за дипломате на Косову, тачније америчког амбасадора у Приштини, Филипа Коснета и шефице Канцеларије ЕУ на Косову, Наталије Апостолове да позову косовске власти да спроведу ову одлуку највише правне инстанце у косовском правном систему.

Позив је наишао на жустре реакције огранка Лиге историчара Косова у Дечанима, како и председника ове општине.

Док је Лига историчара Косова апел Апостолове назвала „опасним, антидемократским и расистичким“ јер позива на спровођење „неуставне одлуке Уставног суда“ која датира „из система насилних закона Милошевића који су дискриминаторни и неважећи на Косову”, градоначелник општине Дечани која одбија да поступи по одлуци суда и земљу у катастар упише као манастирску, одлуку суда описује као „једнострану“.

Рамосај тврди да одлуку неће спровести јер она представља ударац за економски развој општине Дечани, чиме се „убија нада грађана ове општине“, преноси Коха.

„Српска стварност“ / Коха /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here