Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Драгослав Михаиловић је добитник Грамате Песничке републике за роман “Кад су цветале тикве”, која се, на основу конкурса Пропуштена прилика, додељује за ненаграђену књигу објављену у последњих пола века, саопштили су организатори.

Награда се додељује у оквиру манифестације “Песничка република” која ће се по четврти пут одржати 23. новембра од 12 часова у Банатском културном центру у Новом Милошеву, уз подршку Општине Нови Бечеј.

У тренуцима кад су на превару сломљене студентске демонстрације 1968. године, појавио се роман “Кад су цветале тикве” Драгослава Михаиловића као светло на крају тунела.

То дело је својим ангажманом и скидањем идеолошких наочара са лица стварности дало материјал, али и подстицајну храброст да се и други, како писци, тако и уметници, окрену критичком преиспитивању друштва у коме се тада живело.

Пратећи животну исповест главног јунака Љубе Сретеновића званог Шампион са Душановца, роман “Кад су цветале тикве” Драгослава Михаиловића отвара низ табуа, почев од свемоћи комунистичке диктатуре и њене бирократије и полиције, преко хулиганства и насиља над женама, откривања јавности постојања Голог Отока, чији је и сам аутор био један од страдалника, и тако портретише читаво југословенско друштво тога времена, користећи језик београдског асфалта.

Осликавајући слабости тог друштва и државе у целини, чини их видљивим и јавним, што му власт никако не може опростити, тако да роман више од девет година није штампан, али, ипак, надрастао је и преживео и своје тамничаре и идеологију, а његова свевременост и генијалност учинила је да читаоци и оног и садашњег времена једнако уживају у читању и промишљају судара појединца са друштвом и тоталитарним режимом.

Граматом Песничке републике Банатски културни центар из Новог Милошева између осталог потврђује мишљење десет књижевних критичара које је редакција НИН-а и Завод за издавање уџбеника окупила и који су књигу изабрале на оф-листу десет најбољих романа који су у периоду од 1954. па до 2004. године остали без НИН-ове награде.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here