Mesto za reklamu

24.03.2019.

Парастосом страдалима код спомен обележја у центру Грачанице данас је обележено две деценије од почетка НАТО бомбардовања Србије, односно тадашње СРЈ. Председник општине Грачаница Срђан Поповић, казао је на скупу да српски народ верује у опстанак, покушавајући тако да умањи погубне последице свега што нам се десило.

Срђан Поповић, председник општине Грачаница истиче да је српски народ доживео трагедију која траје и данас.

“На данашњи дан пре две деценије српски народа доживео је трагедију која смањеним и јачим интензитетом траје и данас. Мирис барута и даље се осећа у многим црквама и манастрима, у многим домовима, у душама свих нас али се осећа и на наше потомство”, казао је Поповић.

Парастос страдалима у НАТО бомбардовању пред више десетина окупљених мештана општине Грачаница служио је јереј Епархије рашко-призренске Дарко Маринковић, позвао је на праштање.

„Да опростимо али да не заборавимо. Последице тог бомбардовања проузроковале су трагичне али и преране смрти у нашем народу. Та година биће дубоко урезана у нашем памћењу али ћемо сви остати доследни своме звању православног народа, православних Срба са ових светих и свих других простора где Срби живе, где пишу својим писмом и слободно исповедају своју веру и где се радују сваком празнику“, казао је јереј Дарко Маринковић.

Песник Живојин Ракочевић казао је да је на данашњи дан пре 20 година почео календар нашег новог страдања.

„Испред нас су се тада отворила врата пакла и кроз та врата ми смо врло брзо угледали Старо Грацко, Столиће у Обилићу, Гораждевац видели смо и данас гледамо. Сви ми смо се данас овде окупили и кроз та врата видимо капелицу која је посвећена Димитрију Поповићу. Из тих врата и њега је погодила иста ватра која је запљуснула све нас на данашњи  дан пре тачно 20 година“, казао је Ракочевић након чега је казивао стихове своје песме ‘Гори Рим’”.

За становнике Косова, ово је дан подесећања на неке од најтежих тренутака у њиховим животима након чега се све  променило. Многи становници централног Косова су током и након НАТО бомбардовања трајно напустили Косово.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here