1. 03. 2021.

У манастиру Грачаница служен је помен настрадалима у мартовском погрому, након чега је у знак сећања одржана свечана академија.У мартовском погрому 2004. годинестрадало је 19 особа, уништено 900 кућа, протерано 4000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира.

И ове године је у манастиру Грачаница служен помен настрадалима, након чега су присутни положили цвеће код инсталације „Мишинг“. У знак сећања на погром одржана је свечанаакадемија. Присутнима су се обратили велики црквени великодостојници али и представници Владе Србије. Игуман манастира Драганац отац Иларион истакао је да се лошим поступцима морамо бранити чувајући хришћанску мисао о добром.

„То не значи да треба да будемо неодговорни према ономе што се дешавало и да заборављамо на наше жртве и да не позивамо све који су одговорни да се злочини расветле. Али ако то и не успемо да знамо да иза свег овог ругла којем смо често изложени блиста непрекидно светлост Христова“, навео је отац Иларио.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић навео је да се ниједан злочин над Србима не сме заборавити.

„После 17 година нико није одговарао за овај злочин, ни једне кривичне пријаве нити пресуде за 60 000 Албанаца који су кренули да заувек протерају Србе са КиМ. Данас имамо јаку и снажну државу Србију која стоји уз свој народ и која се бори за свој народ“ , навео је Петковић.

Дом културе и ове године организовао је ликовну колонију „Јесен у Призрену“ као подстрек за обнову уништеног културног и духовног блага, а истакнутисликариинспирацију за своја уметничка дела пронашли су у Призрену, Арханглеима, Грачаници.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије указала је данас, поводом годишњице од погрома над Србима на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, на одговорност УНМИК-а и КФОР-а због невршења мандата одређеног Резолуцијом СБ УН 1244, и Приштине због некажњавања злочина над Србима и уништавања српске културне баштине и имовине.

У саопштењу Координације се наводи да је пре 17 година, за време пуног извршног мандата међународне војне и цивилне мисије УН на Косову и Метохији (КФОР-а и УНМИК-а), у три дана масовног и организованог насиља над Србима, учествовало више десетина хиљада Албанаца, убијено је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа пошта и домова здравља, а протерано 4.012 Срба.

“Ни након 17 година, за масовне и организоване злочине Албанаца, нико од извршилаца и организатора није осуђен на казну затвора а протераним Србима још увек није омогућен повратак, нити накнада за уништену имовину”, навео је председник Координације Душко Челић.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић објавио је данас на свом твитер налогу видео запис мартовског погрома на Косову и Метохији из 2004. и позвао Србију и косовске страдалнике да опросте Црној Гори.

“Иако се заклеше над одром митрополита да ће чувати косовски завет наших предака, ево коме је црногорска влада честитала тзв. Дан независности”, поручио је Кнежевић и додао:

Даће Бог и света мати да се једном све поврати! Опрости нам Србијо и ви косовски страдалници.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here