Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да грађани Србије препознају резултате кинеске иницијативе “Појас и пут” кроз нове путеве, мостове, реконструкцију и модернизацију железнице, енергетске пројекте, заштиту животне средине и привредну сарадњу са кинеским компанијама.

Брнабић је, учествујући на трећој међународној конференцији Београдског стратешког дијалога под називом “Иницијатива Појас и пут на Балкану”, навела да су кинеске компаније само у Смедереву очувале 5.000 радних места, те да ће у РТБ Бор, где је изабран стратешки партнер из Кине, сачувати још 5.000 места директно и 25.000 индиректно.

Радујемо се наставку сарадње на бројним другим пројектима, укључујући и образовање, које је високо на листи приоритета Владе Србије, подвукла је премијерка.

Она је подсетила на то да је 29. новембра у Пекингу отворен српски културни центар “Иво Андрић”, после Париза други у свету, и додала да с нестрпљењем очекује и отварање кинеског културног центра у Београду.

Према њеној оцени, сарадња у образовању и култури додатно ће допринети јачању веза двеју земаља и народа и њиховом “челичном пријатељству”.

Брнабић је указала на то да је, у тренутку када се у свету све више промовише неповерење, задовољство учествовати на конференцији која промовише отворени дијалог, те да је част што Србија у такву  врсту дијалога може да се укључи на равноправним основама са Кином.

Доследна политика пружене руке и немешања у унутрашње ствари других држава направила је од Кине великог пријатеља и искреног партнера свих који деле исту врсту добронамерног односа према свету, подвукла је председница Владе.

Она је навела да су, захваљујући марљивом раду и изванредним односима председника Србије и Кине – Александра Вучића и Си Ðинпинга, српско-кинески односи данас на историјском врхунцу.

Ујединимо наше снаге како то пријатељи чине на задовољство и једних и других, позвала је Брнабић и нагласила да ће Влада Србије наставити да подржава заједничке пројекте.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here