Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Црна Гора је објавила да грађани Србије због не спровођење мера заштите не могу да уђу у ту земљу ни преко карантина.  Како је саопштило Национално координационо тело за заразне болести, посебно је разматран случај Србије, чији грађани су сада сврстани у групу земаља који ни са негативним тестом на корону не могу ући у Црну Гору.

Како је навело Национално координационо тело, то се може променити „тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик“, преноси РТЦГ.

Црногорско Национално координационо тело, на предлог Института за јавно здравље, одредило је три категорије земаља за улазак њихових грађана у Црну Гору.

​У првој су земље чији држављани могу да уђу у Црну Гору без икаквих ограничења. У њој су, између осталих, Аустрија, Аустралија, Бугарска, Чешка, Данска, Грчка, Немачка, Швајцарска, Словенија, Хрватска, укупно 106 држава.

У другој су државе чији грађани могу у Црну Гору уз негативан тест на вирус корона стар не више од 48 сати. Међу њима су Албанија, БиХ, Пољска, Италија, Украјина, Турска, Румунија и Израел. На ову листу Црна Гора је сврстала и део Србије, односно непризнато Косово.

На листи земља чијим држављанима је забрањен улазак у Црну Гору, уз Србију су и Русија, Шведска, Белорусија, Северна Македонија, Белгија, Француска, Велика Британија, Шпанија и Португалија.

Наведено је да све нове мере ступају на снагу у недељу, 21. јуна у 24 сата.

Национално координационо тело је навело како је посебно анализирало епидемиолошку ситуацију у Србији.

„Констатовано је да несметан проток људи и робе представља и стратешку политику Црне Горе, којој је наша земља искрено привржена и наш економски интерес и потребу. Једногласно је закључено да одлука о отварању према Србији може бити донета тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик“, истиче се у саопштењу, алудирајући на недавни фудбалски дерби Партизан-Црвена звезда.

Одлучено је да ове мере не важе за здравствене и научне раднике, особе које обезбеђују транспорт путника и робе, дипломате и раднике хуманитарних организација, одређене категорије путника у транзиту и особе којима је потребна међународна заштита.

Новом одлуком одобрени су чартер летови како би туристи могли да дођу у Црну Гору, укинуто је ограничење броја путника ваздухоплова генералне авијације, а иста правила важе за све путнике који долазе јахтама.

Како је саопштила Влада Црне Горе, „резултати епидемиолошких и безбедносних провера указују да је након готово тридесет дана у којима у Црној Гори није било потврђених случајева инфекције вирус поново импортован и то неодговорношћу појединаца“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here