Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Специјални изасланик председника САД за Београд и Приштину Ричард Гренел изјавио је да је узбуђен због партнерства са српским народом и српском владом, као и да је након споразума из Вашингтона “освануо потпуно нови дан” у односима две земље.

“Препуштамо ЕУ да настави политичке разговоре како год хоће”, рекао је Гренел у интервјуу за Српски радио Чикаго, достављеном Т а н ј у г у, а у којем је оценио да је споразум из Вашингтона прилика да се цео Балкан приближи САД.

“Биће то дивна прилика да цео Балкан приближимо САД, имаћемо боље везе и пријатељство”, рекао је Гренел уочи сутрашњих председничких избора због чега је позвао Србе у САД да гласају за поновни избор Доналда Трампа.

Гренел, који је у последњих десетак дана више пута разговарао с представницима српске заједнице у Чикагу, Питсбургу и Милвокију, где је у организацији иницијативе “Срби за Трампа 2020” присуствовао и литургији у Храму Светог Саве, додао је да је идеја споразума да млади добију економску перспективу.

“Председник размишља другачије, не морамо да седимо за столом и причамо о политици, желимо да креирамо радна места и стварамо послове од којих ће имати корист цео регион”, рекао је Гренел.

Додао је да се ради на одељењу за енергетику, визиблити студији за, како је рекао, ново језеро “Трамп” (Газиводе), инфрастурктурним пројектима и да је инвестиција већа од милијарде долара.

На питање да прокоментарише изјаву специјанлог представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да је дијалог релевантан само ако се води под окриљем ЕУ, Гренел подсећа да САД нису ЕУ.

“Нека они раде шта хоће, ми нисмо ЕУ, фокусирани смо на економски развој. Американци то раде веома добро, Доналд Трамп више него одлично, зато радимо на економској нормализацији, концентиршемо се на то да више радимо, а мање причамо, узбуђени смо због акције и да реализујемо пројекте на добробити становништва”, рекао је Гренел.

“Обе стране су узбуђене, ми смо узбуђени, пустили смо ЕУ да води политичке разговоре када и како хоће”, рекао је Гренел.

На тврдњу да ће Косово ако имплементира спораузм постати колонија Србије, како тврди лидер Самоопредељења Аљбин Курти, који, иначе, позива Албанце у САД да гласају за Џоа Бајдена, Гренел је поновио да Трамп верује да ће економски прогрес довести и до политичког.

Он је подсетио да Трамп креира најбољу економију те да верује да ће због тога људи на Балкану бити награђени.

Трамп, како додаје, ради на томе да буде пријатељ Балкана, а Бајден је био потпредседик осам година и ништа није урађено.

“Регион је био у великој мери игнорисан, ако би победио, знамо тачно, вратиће се на исте вашингтонске политичке приче и исти приступ према Балкану, на политчке дискусије које не дају резултате”, рекао је Гренел.

Додао је да ипак постоји доста критика на рачун Трамповог споразума измеду Србије и Косова, а да Вашингтон до тада није знао шта да ради.

“Почели смо имплементацију одмах, да развијамо послове, и стварамо наду у региону”, рекао је Гренел и истакао да српска заједница мора да разуме да је сада потребно да подржи Трампа који је веома снажно радио и за њих.

Упитан, у светлу терористичких напада, да ли је некада у неком ширем контексту било речи о Косову као претњи по безбедност, због џихадиста и припадника Исламске државе, Гренел је рекао да верују да ће више посла за младе утицати на то да буде мање политичких сукоба.

“У то верујем и зато смо одлучили да креирамо послове, то нису само речи, Трамп воли акцију”, рекао је Гренел и позвао све представнике српске заједнице да гласају да Трамп добије још четири године у Белој кући.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here