Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Министар правде Јосип Грубеша у Савету министара Б и Х и сам због 9. Јануара мета напада из Сарајева и Загреба. Напади на 9. јануар су неразумни – сви у БиХ морају схватити да је Република Српска реалност

Министар правде у Јосип Грубеша изјавио је да Дан Републике Српске није неуставан и да се њеним грађанима мора дати право, као и другима у БиХ, да славе своје празнике без медијске хајке.

Грубеша, који је био у хрватској делегацији на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци због чега се нашао на мети жестоких удара из Сарајева и Загреба, сматра да су ти напади неразумни и да сви у БиХ морају схватити да је Република Српска реалност.

„Реакције неких медија поводом прославе Дана Републике Српске само доказују оно што сам тада рекао, а неки негирали. Ако хоћемо напријед, морамо прихватити друге и поштовати њихове празнике, а не бити увријеђени“, рекао је Грубеша за „Глас Српске“.

Грубеша је поручио да Република Српска постоји и да је саставни део БиХ, те да се неистине често користе за нападе на Српску када се позива на одлуку Уставног суда БиХ и говори како је 9. јануар прогласио неуставним.

„Уставни суд БиХ није одлучио да је 9. јануара неуставан као такав, него да су противуставне неке одредбе из Закона о празницима Републике Српске, а конкретно се односе на дио који се тиче крсне славе и верског обележавања Дана Републике. Треба поштовати да су у Републици Српској одмах спровели одлуку суда и у парламентарној процедури је усвојен закон без спорних одредби“, подсетио је Грубеша.

Према његовим ријечима, медији користе заблуду у коју су намјерно довели јавно мњење да тај дан самоиницијативно прогласе неуставним.

„Да не говоримо да игноришу постојање новог закона којим је ово уређено. Тако је, према важећем закону Републике Српске, Дан Републике потпуно легално 9. јануар. И то је све у складу са пресудом Уставног суда БиХ због чега је напад на мене или моје страначке колеге неутемељен и малициозан“, истакао је Грубеша.

Обележавању Дана Републике, 9. јануара, у Бањалуци присуствовали су лидер ХДЗ-а Драган Човић и високи функционери ове странке Вјекослав Беванда, Давор Чордаш, Јосип Јерковић и Јосип Грубеша.

Федерални и загребачки медији осудили су њихов поступак, а на удару се нашао и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио, који није присуствовао дефилеу и свечаној академији, већ само свечаном пријему у згради Владе Републике Српске.

Српска стварност“ / Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here