Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Специјална седница Генералне скупштине УН (ГС УН), посвећена ратном сукобу у Украјини, коју је у недељу сазвао Савет безбедности УН, почела је данас. Савет безбедности сазвао је за данас ретку хитну седницу 193 чланице Генералне скупштине УН о нападу Русије на Украјину.

Председник Генералне скупштине Абдула Шахид затражио је тренутни прекид ватре пре него што је позвао представнике 193 чланице УН да минутом ћутања одају пошту

Очекује се да ће више од сто земаља учествовати у дискусији пре него што Скупштина гласа о резолуцији којом се осуђује “ничим изазвана оружана агресија” Русије у Украјини и захтева њено тренутно повлачење.

“Борбе у Украјини морају престати. Доста је било. Војници морају да се врате у своје касарне. Цивили морају бити заштићени. Лидери морају да се врате миру”, упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутерес на почетку седнице.

“Ништа не може оправдати употребу нуклеарног оружја. Оружје сада говори, али пут дијалога увек мора да остане отворен,” поручио је Гутерес.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја је окривио Запад и актуелну власт у Украјини за напад Русије на Украјину.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја

Он је у обраћању поручио да је на делу антируска политика, чији је циљ чланство Украјине у НАТО-у.

“За Русију је чланство Украјине у НАТО-у црвена линија”, нагласио је Небензја.

Неколико пута је оптужио Украјину и Запад за дезинформисање свјетске јавности. Тврди да цивили нису мета руског напада и да они скоро нормално живе.

С друге стране, украјински амбасадор при УН Сергеј Кислитсја рекао је да Русија никада и није примљена у УН после распада СССР-а и рекао делегатима да имају то на уму када слушају руског амбасадора или гласају.

Амбасадор Украјине у УН Сергеј Кислитсја

Гласање о резолуцији очекује се најраније у уторак, а иницијатори резолуције верују да ће преко сто земаља подржати резолуцију. Такође, верује се да ће земље попут Сирије, Кине, Кубе и Индије бити уздржане или да ће евентуално гласати против такве резолуције.

Врховна рада: Одузети Русији место сталне чланице СБ УН

Украјинска Врховна рада усвојила је данас саопштење у коме захтева да се Русији одузме место сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација (УН) и у свим специјалним институцијама.

То је написао председник Врховне раде Руслан Стефанчук на својој Фејсбук страници, пренео је Укринформ.

“Одузети Русији место сталне чланице у Савету безбедности УН, искључити Русију из УН и свих других специјалних институција. Ово саопштење подржали су сви шефови посланичких фракција и група на седници Координационог савета”, написао је Стефанчук.

У блиској будућности посланици, такође, планирају да развију нацрт закона о заплени имовине у руском власништву, која се налази на територији Украјине.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here