Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Покрет несврстаних има кључну улогу у свету, оценио јe генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и указао на глобалне изазове без преседана, са којима се свет суочава и планове за њихово решавање.

У том контексту навео је да је неопходно да се повећа проценат вакцинисаних у свету, да се појачају активности у борби против климатских промена, а позвао је и на укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

Гутерес, који се на самиту којим се обележава 60. година од одржавања прве конференције Покрета несврстаних обратио путем видео-линка, истакао је да већ дуго покушава да прогура план глобалне вакцинације истакавши да због неуједначене дистрибуције вакцина долази до смрти огромног броја људи.

“Желимо да становнике свих земаља доведемо до високог процента вакцинисаности. Битно је да стретегију коју имамо претворимо у реалност”, поручио је Гутерес.

Нагласио је да је потребно убрзати решавање проблема у свету како би се остварило све што је зацртано у стратегији за 2030. годину.

Указао је и на значај решавања питања отплаћивања и отписивања дугова за земље с ниским пригодима јер, како је рекао, дужнички односи доводе земље у тешке ситуације.

Гутерес је рекао да је неопходно појачати и активности како би се смањили загађење, губитак радних места и како би се појачала борба против климатских промена.

Нагласио је да је јако битно да мање развијене земље добију истинску помоћ за бављење питањем климатских промена.

“Јако је важно да циљеви које поставимо да истински радимо на њима”, поручио је Гутерес.

Сматра и да је важно заговарати укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

“Важно је да међународна сарадња и мултилатерализам буду од примарног значаја. Акције треба да буду усмерене тако да имају у виду будуће генерације и тако да се ојача поверење заједнице. То је заједничка агенда”, закључио је Гутерес.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here