Mesto za reklamu

23.02.2019.

Главнокомандујући Кфора за КиМ генерал-мајор Лоренцо Д’Адарио апеловао је на политичаре да се окану запаљиве реторике. Главнокомандујући КФОР-а је упозорио да најмања изјава може да доведе до инцидената.

Говорећи о безбедносној ситуацији на КиМ, Д’Адарио је рекао да ништа не указује да би могло да дође до било какве инцидентне ситуације. Додаје, међутим, да га брину изјаве које долазе са обе стране.

“Реторика може да створи заоштрену атмосферу где најмањи инцидент може да се претвори у већи. Позивам све стране да избегавају оштру реторику”, поручује.

Упитан да прокоментарише претњу градоначелника јужне Митровице да ће силом “ујединити” град са северним српским делом, као и претњу оружјем косовског премијера Рамуша Харадинаја уколико било ко крене у поделу или евентуално разграничење КиМ, Д’Адарио напомиње да је задатак Кфора да обезбеди сигурно окружење за све.

“Имамо у виду политичке изјаве, али ми и разговарамо са свима, са српским и са албанским представницима. Разговарамо са свим косовским структурама, почев од централног до локалног нивоа. Са свима имамо добру сарадњу. Непристрасни смо, јер наш је мандат да свима пружимо и гарантујемо безбедност”, рекао је он.

Д’Адарио је подсетио је да Кфор често изводи вежбе на целој територији Косова, истичући да жели да увек буде спреман и одговори на евентуалне изазове.

“Уосталом, КФОР је ту да обезбеди услове како би дијалог могао да се настави, ради будућности садашњих и генерација које долазе”, рекао је Д’Адарио.

На констатацију да су Срби забринути да би у светлу претећих изјава могао да се понови 17. март 2004. године, он наводи да не мисли да има места за страх.

“Од 2004. године многе су се ствари промениле. Али главна ствар је да се избегавају провокације. Било да се ради о улици или да је реч о политичарима. Читаво Косово је за нас јако важно. И север и југ. И ви сте Европљани као и ми. Када се овде постигне решење, то ће донети побољшање свима. И Косову и Европи. Ово је наш комшилук. Али ми се не бавимо политиком”, поручио је Д’Адарио.

Д’Адарио, којем је ово трећи мандат у покрајини, испричао је и да када је 1999. године дошао на КиМ, његова кћерка, која је тада имала шест година, замолила га је да помогне свима и да не гледа ко је Албанац, а ко Србин.

“То сам добро запамтио и тиме се стално руководим. И као човек и као војник. Следећи пут ћу на Косово да дођем као туриста. Ово је регион који ми се јако допада. Зар бих, у супротном, трећи пут био код вас?”, упитао је Д’Адарио, који иначе долази из Италије.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here