Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Једна од три жене у свету је пребијена, присиљена на сексуални однос или је доживеле неки вид злостављања!

Данас се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама, а овај дан је одредила Генерална скупштина Уједињених нација 1999. године како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља.

Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици.

Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свету пребијене, присиљене на сексуални однос или су доживеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења.

Србија је приступила постављању системских основа третирање насиља над женама. Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (тзв.Истанбулска конвенција) представља свеобухватни међународни документ који детаљно регулише превенцију, заштиту, процесуирање али и партиципацију жртава и уводи обавезне програме за починиоце насиља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here