Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Током јула 2019. године, занимљивим сусретима, експериментима, предавањима, обиласцима, изложбама, као и разним другим дешавањима инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, биће на културно туристичкој рути Путевима Тесле у Србији и Хрватској прослављен 10. јул, рођендан великог иноватора и научника.

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и чак пет факултета у четири земље: Србија, Словенија, Хрватска и САД. Сваке године специјална дешавања Тесли у част припремају чланице и сарадници Кластера.

Овогодишња манифестација Тесла дани, шеста по реду, протећи ће у знаку даљег умрежавања и међународне сарадње, како би рута Путевима Тесле ушла већ током лета у процес сертификације и постала званична рута Савета Европе.

“Институт за културне руте Савета Еуропе је уврстио руту Путевима Тесле међу неколико путева културе који би могли да буду значајни за Дунавски регион, и на њихов позив смо представили пројекат прошле године на састанку у Букурешту. Сада имамо јаке партнере у свим земљама у којима је Никола Тесла оставио трага и очекујемо да Путеви Тесле ускоро постану прва сертификована рута Савета Европе посвећена једном иноватору и научнику”, објашњава Мануела Граф, председница УО Кластера путева културе.

Међународна рута Путевима Тесле у Србији обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

Хрватски део руте обухвата Смиљан, родно место Николе Тесле, Карловац – град у коме је завршио гимназију, Загреб и Технички музеј „Никола Тесла”, као и старе хидроелектране Озаљ и Крка. Никола Тесла је 1878/1879. живео и први пут у животу радио баш у Марибору, зато је и овај град значајан за развој европских Путева Тесле. Рута обухвата и Грац и Праг, с обзиром на то да је Тесла у овим градовима студирао, затим Будимпешту, Стразбур и Париз јер је ту радио и оставио трага, и наравно САД где је провео већи део свог живота, саопштавају из Кластер путева културе.

Програм манифестације можете видети на сајту руте Путевима Тесле или на сајту Кластера путева културе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here