1. 04. 2021.

Ускрс је највећи хришћански празник којим се прославља повратак Исуса Христа у живот. Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве  данас славе васкрсење Исуса Христа. То је најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством.

У ускршњој посланици, београдски надбискуп Станислав Хочевар поручио је да човечанство не може да се руководи само егзактним наукама, само жељом за профитом, само жељом за уживањем, каријеризмом или само дигиталном мрежом и видео-забавама, већ може напредовати само силином истинског и аутентичног људског духа и силином Божјега Светог Духа.

Ако ми, људи, сами себе духовно не преображавамо и не примамо Божјег Светог Духа, навео је он, никако не можемо живети здраво и не можемо живети у хармонији са читавим створеним светом.

„И ова је година на планетарној равни обележена пандемијом ковида 19. Та чињеница ме, с једне стране, чини силно неспокојним, али ме, с друге, још силније усмерава ка спасоносној стварности промишљања, трагања и процењивања целокупног људског живота”, рекао је Хочевар, пренео је Танјуг.

Као човеку који, како каже, воли живот и историју, тешко му је да схвати како је могуће да је читаво човечанство готово дословце клекло пред овом појавом.

Према хришћанском веровању, Исус је васкрсао трећег дана после смрти тј. прве недеље после Великог Петка.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а за овај празник везује се обичај даривања и једења јаја, која су симбол обнављања природе и живота.

Традиционално се јаја фарбају на Велики петак, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв.

Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа или страшник.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here