1. 04. 2020.

Прошло је више од месец дана од проглашења ванредног стања у Србији због пандемије вируса корона, мере које су увођене како би се спречило ширење заразе су ублажене.

Eпидемија и даље трајe и постоје ванредне мере и даље постоје – забрана јавног окупљања, забрана рада школа…

У складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке, Влада Србије донела је одлуке у вези са ублажавањем одређених мера за спречавање ширења корона вируса које почињу да важе од данас.

– Полицијски час уместо од 17.00 почиње од 18.00 часова. Грађани млађи од 65 година могу боравити напољу радним данима од 5.00 до 18.00 часова, када почиње забрана кретања. Колико ће полицијски час трајати предстојећег викенда и за 1. мај још није познато, преноси портал б92.

– Грађани старији од 65 година моћи ће уторком, петком и недељом да излазе у шетњу у трајању од пола сата. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18.00 до 01.00, највише 600 метара од места становања. За ову групу грађана и даље важи јутарњи термин за куповину од 4.00 до 7.00 једном недељно.

– Особе са аутизмом, као и све особе са сметњама у развоју могу да излазе у било које време са једним пратиоцем, у кругу од 200 метара од места становања. Током шетње је битно је да се придржавају мера која важе за све – нема контакта.

Грађани старији од 65 година моћи ће уторком, петком и недељом да излазе у шетњу у трајању од пола сата. За њих и даље важи јутарњи термин за куповину од 4.00 до 7.00 једном недељно.

– Грађанима који имају кућне љубимце је дозвољено шетање кућних љубимаца у периоду од 23.00 до 01.00 и то најдуже 20 минута, а најдаље 200 метара од места пребивалишта, односно боравишта, као и викендом од 8.00 до 10.00, под истим условима као и за вечерњу шетњу – мора да траје до 20 минута, а грађани са својим љубимцима не треба да иду даље од 200 метара од места боравишта.

– Забрањена су јавна окупљања на јавним местима и у затвореним просторима не сме бити више од две особе, размак између лица мора бити најмање два метра, док на површини од четири квадратна метра не може бити више од једне особе.

Од данас почињу да раде аутомеханичарске и вулканизерске радње, обућари, кројачи, хемијска чишћења, школе за обуку возача, књижаре, трговци моторним возилима, трговци бициклима, трговци наутичком робом, трговци техничком робом, трговци грађевинским материјалом, зелене пијаце, уз обавезну примену свих мера заштите, грађевинарство (високоградња и нискоградња). Радно време пијаца у Београду биће од 7.00 до 15.00 часова.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце. Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Рад и даље није дозвољен тржним центрима, фризерским салонима, салонима за негу лепоте, теретанама и фитнес центрима, школама, факултетима, вртићима, угоститељским објектима који не врше доставу.

Градски и међуградски превоз у Србији је обустављен, а град Београд увео је коридорске линије превоза за здравствене раднике и грађане који имају радну обавезу током периода ванредног стања.

Епидемиолог Предраг Кон каже да се крај епидемије корона вируса може очекивати око 10. и 12. недеље, као и да нам пре тога следи укидање ванредног стања. Имамо пред собом још одређене празнике и времена када се уобичајено окупљамо, реално је очекивати да се тек после тога потпуно укине ванредно стање, поручује Кон и истиче да је утисак да је корона вирус ослабио.

„Све више откривано врло благе случајеве, па чак и асимптоматске тамо где радимо истраживања као што је било у социјалним установама где су се појављивали оболели па смо тестирали и запослене, ту смо откривали оне без икаквих симптома“, рекао је Кон за РТС.

„Када будемо постепено враћали мере морамо да водимо рачуна да нас нешто не изненади, нека грешка. Дакле, сви они који треба да почну да раде, треба да поштују све оно што је прописано“, рекао је Кон.

На питање када можемо да очекујемо крај епидемије, Кон каже да када будемо изашли из осме недеље онда се приближава крај.

“Тако негде око 10. и 12. недеље се може очекивати да више нема никакве епидемије, али да нестане вирус то је све мање вероватно, тако да ће се пратити његово присуство и током топлијих дана, али неће бити епидемије“, закључио је Кон.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here