1. 03. 2021.

Међународни дан жена или, колоквијално, 8. март (Осми март), дан је посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Честитке женама упутили председник Србије Вучић и председник Русије Путин.

Тај празник установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странке Клара Цеткин, а први Дан жена прослављен је 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.

Женама се на овај дан у многим државама уобичајено уз честитку дарује цвеће.

Овогодишњи празник се као и прошле године обележава у светлу епидемије новог корона вируса, тако да су многе земље препоручиле грађанима да се не окупљају на традиционалним манифестацијама.

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Међународни дан жена – 8. март.

“Свим неустрашивим мајкама, нашим бакама, пожртвованим лекаркама, храбрим женама у оружаним снагама, вредним радницама, свим женама које покрећу нашу земљу напред – хвала вам за све што чините за нашу Србију! Срећан 8. март!”, написао је Вучић на свом Инстаграм профилу.

Председник је уз честитку објавио колаж фотографија на којем су приказане жене мајке, раднице, припаднице оружаних снага…

Председник Русије Путин свим женама честитао 8. Март

„Ви у овај свет доносите хармонију, нежност, лепоту и најјача и најчистија осећања –  безусловну мајчинску љубав. У потпуности се посвећујете деци, њиховом развоју, васпитању, бринете о њима, поносите се и радујете се њиховим успесима, чините све да постану успешни и пристојни људи“, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Путин је подвукао, да брига о деци, топлина кућног дома, којом жене настоје да окруже своју породицу, није лак свакодневни посао и заслужује највише признање.

Председник Путин је посебно честитао празник медицинским радницама и навео да су оне у најтежим условима епидемије показале духовну великодушност и професионалност и настављају да раде са потпуном преданошћу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here