Mesto za reklamu

11.11.2019.

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Број жртава у Првом светском рату је према историјским подацима премашио 15 милиона људи, од којих је око девет милиона војних жртава, док је 22 милиона рањених. Ниједан рат пре тога није тако променио слику Европе. Након рата нестала су четири царства – Немачко, Аустроугарско, Османско и Руско.

Многи историчари се слажу да је кључни догађај за окончање Великог рата био пробој Солунског фронта, у којем је улога српске војске била од огромног значаја.

Српска војска у Првом светском рату

У Србији, Дан примирја у Првом светском рату је званично први пут обележен 2012. године и празнује се као нерадан, док ће поједине установе и објекти имати измењено радно време.

Kао главни мотив за амблем Дана примирја користи се цвет Наталијине рамонде, за који се везују тле на коме су се дешавале преломне битке у самој завршници рата, и реч је о врсти која има невероватну способност да се опорави потпуно, након што се осуши, због чега је добио назив и „цвет феникс“.

У таквом значењу исказана је симболика „поновног рађања“ Србије, након тешке борбе у Великом рату.

Наталијина рамонда је понела назив по краљици Наталији Обреновић, захваљујући дворском лекару Саву Петровићу, који је био у служби породице Обреновић, а који је открио да на Балкану постоји још једна врста рамонде, у нешто измењенијем облику од оне коју је десет година раније пронашао Јосиф Панчић.

Амблем се састоји од једног љубичастог цвета са пет латица и две зелене траке које подсећају на ленту славне албанске споменице, који приказује национално страдање током повлачења кроз Албанију.

Поводом Дана примирја представници Владе Србије предводиће централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти.

Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године.

Церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату почиње у 11 часова, када је 1918. године примирје ступило на снагу.

Присуствоваће високи представници Војске Србије, Града Београда, као и дипломатски и војни изасланици више земаља.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here