Mesto za reklamu
  1. 11.2018.

У Културном центру Савеза Срба у Темишвару, у оквиру 13. дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије, одржана је свечаност поводом Дана српског језика у Румунији.

 Дан српског језика у Румунији (21. новембар) установљен је доношењем закона у Парламенту Румуније 6. септембра 2016. године, симболизујући дан на који је 1826. године, Димитрије Пантић Тирол, темишварски писац и публициста, обавестио Вука Караџића да је новим писмом штампао први број „Банатског алманаха“, једне од првих публикација на српском језику.

 Свечаној академији су, поред бројне публике, присуствовали потпредседник Матице српске и председник Скупштине „Вукове задужбине” др Миодраг Матицки, директор „Вукове задужбине” др Славко Вејиновић, председник управног одбора задужбине „Доситеј Обрадовић” проф. др Душан Иванић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић и генерални конзул Владан Тадић.

Беседу о Српском језику одржао је проф. др Душан Иванић, а након наступа хора Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић” из Темишвара, концерт је одржао Симфонијски оркестар „Гвардија” из Пожаревца са солисткињом Мартом Благојевић.

Посетиоци су могли да виде и изложбу буквара штампаних у Румунији, међу којима најстаријe издање датира из 1723. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here