Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић изјавио је да се званична Подгорица консултује са савезницима из НАТО-а и ЕУ на тему Закона о слободи вероисповести и да су и они препознали, како је казао, мешање других у унутрашња питања Црне Горе. Управо једна пропаганда, какву нисмо имали прилике да видимо још од деведесетих, против нас је лансирана из Београда, каже Дармановић.

Коментаришући однос међународне заједнице према дешавањима у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести, Срђан Дармановић је рекао да се Подгорица консултује са савезницима из НАТО-а и партнерима из ЕУ на ту тему.

“Они сматрају да се ради о унутрашњем питању Црне Горе и да нема потребе да сеукључују на начин који би значио било какво арбитрирање. Наравно, имамо добронамерне савете да ствари треба решити дијалогом, што је правац који смо и сами изабрали”, казао је Дармановић у интервјуу агенцији МИНА, преноси портал РТЦГ.

Рекао је да није само Црна Гора препознала мешања других у њене унутрашње ствари, “већ и наши савезници из НАТО-а”.

Дармановић је подсетио на недавне изјаве из Стејт департмента о томе да је пропагадни рат који се води поводом Закона координиран пре свега из Москве.

“Управо једна пропаганда, какву нисмо имали прилике да видимо још од деведесетих година, против нас је лансирана из Београда. То је очигледно кад прелистате шта све пишу медији у Србији. Имамо одређене акције и из Републике Српске”, прецизирао је Дармановић.

Сматра да Русија, иако има своје очигледне интересе у региону, овог пута нема потребе да се видније ангажује.

Европска комисија води рачуна о конкурентности других сила у региону и политику проширења схвата не само као технички него у великој мери и као политички процес, а ова година могла би да значи нови замах у проширењу, сматра министар Дармановић.

Казао је да је то, у извесној мери, и интенција нове методологије у преговорима са Европском унијом.

Дармановић је указао да ће упоредна анализа показати шта су конкретне предности или мане, односно да ли треба задржати стари начин преговарања или усвојити ново решење.

Додао је да у новој методологији постоји разлика у отварању поглавља по кластерима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here