Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Идеја да би Србија могла да добије статус привилегованог партнерства у Европској унији није нова, али то за сада није званична идеја Европске уније, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић коментаришући спекулације у француској јавности да би Србија могла да добије статус “који је више од суседства, а мање од чланства у Европској унији”.

“То су идеје од пре 20-30 година. Бивша Југославија је имала тзв. стратешко партнерство са ЕУ, а сада је идеја да то буде привилеговано партнерство”, рекао је Дачић новинарима на Сајму медија.

Шеф српске дипломатије сматра да је, да би се дошло до таквог статуса, потребно обавити промене у ЕУ, односно увести ту категорију и одредити разлику између пута ка пуноправном чланству и привилегованог партнерства.

Како је навео, то је идеја која неће бити брзо реализована и истовремено порука, нарочито Западном Балкану, да, ако не можемо да постанемо чланови ЕУ, будемо у привилегованом партнерству.

“Свакакве идеје се чују, али за сада то није званична идеја ЕУ”, казао је Дачић и додао да је такав статус својевремено предлаган и за Турску.

Дачић је оценио да је ЕУ у кризи, јер је, како каже, престала да буде шаргарепа и сада постоји само штап што се, каже, најбоље види на примеру Северне Македоније.

“Држава је променила име, шта још треба да уради да би отпочела преговоре о чланству, упитао је Дачић и додао да Србији то намеће потребу да добро размотри међународну сцену и токове и нађе своје место на политичкој сцени Европе.

“Макрон ништа ново није рекао, он је то најавио у Београду, али мислим да је Западни Балкан потребан Европи”, рекао је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here