Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Србија и Египат имају веома дугу традицију добрих политичких односа, коју данас, у измењеним међународним околностима, треба само додатно јачати и продубљивати, у свим областима, од политике и економије, до просвете, културе, и одбране, сагласили су се данас у Каиру председник Скупштине Србије Ивица Дачић и председник Представничког дома Египта Ханафи Ел Гебали.

Египат, такође, остаје при ставу о “замрзнутом” признању тзв. Косова, будући да не гласа за чланство Приштине у међународним институцијама.

Дачић је након састанка са Ел Гебалијем истакао да Србија и Египат имају веома дугу традицију добрих политичких односа, која нарочито потиче из времена бивше Југославије, односно оснивања Покрета несврстаних земаља, чији су оснивачи били Тито и Насер.

“Сагласни смо да ту сарадњу треба продубити и наставити данас у измењеним међународним политичким околностима, због чега су врло важни састанци на нивоу”, рекао је Дачић и додао да је договорено да сваке године буде реализована посета на највишем нивоу, када је реч о парламентима.

Дачић је навео да постоје могућности за сарадњу две земље у свим областима – од политике, економије, културе, просвете, укључујући и одбрану и безбедност.

Ел Гебали је истакао да је договорено јачање парламентарне сарадње, као и потреба за даљи развој и јачање односа Србије и Египта на свим пољима, посебно на економском и туристичком плану.

“Економски и туристички односи морају да буду на нивоу изванредних политичких односа две земље”, поручио је Ел Гебали.

Подсетио је да Србију и Египат везују одлични политички односи који се протежу уназад 113 година.

Такође је истакао да је пандемија корона вируса узроковала обуставу директне авио-линије Београд – Карио , те да не постоје други разлози.

“Надамо се даљем развоју и јачању, поготово економским односа Србије и Египта. Египат доживљава до сад невиђени развој, желимо долазак туриста из Србије у нашу земљу, а посебно желимо да посете музеје, археолошке споменике и наше море”, рекао је Ел Гебали.

Дачић и Ел Габали су разговарали и о питању Косова и Метохије, а Дачић је истакао да Египат остаје при ономе што је договорено – пре неколико година – да они то питање сматрају случајем “замрзнутог признања”.

Подсетио је да је до признања тзв. Косова дошло у време власти Мухамеда Морсија, при самом крају владавине Муслиманске браће, али да то признања никада није операционализовано, и да Египат више не гласа за Приштину у међународним организацијама.

“То сада чека на даљи развој дијалога Београда и Приштина”, рекао је Дачић.

ЕЛ Гебали је такође указао да је Египат признао Косово у посебним историјским условима, али да се ситуација променила након револуције, па то признање, каже, није активирано.

“Наши односи са Србијом су много шири и дубљи. Придајемо сву важност односима са Србијом”, рекао је Ел Гебали и додао да су односи две земље увек јаки и снажни, што се осликава и у односу две парламентарне групе пријатељства.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here