Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је прича о затрованим ковертама једна у низу “класичних лажи” Приштине, док је, како је навео, истина само једна – албанска застава коју у свом кабинету држи Аљбин Курти.

На питање да је у случају наводно затрованих коверти изостала реакција међународне заједнице, Дачић је рекао да “врана врани очи не вади” и подсетио на још неке лажи Приштине, попут оне да су 1999. говорили да је Србија заточила 100.000 људи на стадиону у Приштини и ухапсила албанску децу како би им узела крв и дала нашим војницима и полицајцима.

“Милион лажи, цела та творевина је заснована на лажи, а истина је само једна, она стоји иза Куртија, а то је албанска застава. То је великоалбанска политика”, рекао је Дачић за ТВ Прва, поводом фотографије на којој су британски амбасадор Николас Абот и Аљбин Курти, у просторијама Самоопредељења, а иза њих застава Албаније.

Дачић је рекао да је седети испред албанске заставе, заједно са Куртијем, који претендује да буде косовски премијер, “класичан акт подржавања Велике Албаније”.

“Размишљам следећи пут кад дође амбасадор Велике Британије да ставимо заставу Републике Српске”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је за њега значајније то што амерички амбасадор није желео да се фотографише испред заставе Албаније у кабинету Куртија.

“То је много значајније него ови што су сели. Ово што су сели нису у току шта се дешава у свету. Они благонаклоно гледају на све што уради Приштина. Нема проблема, Србија је довољно јака да се одупре свему”, поручио је Дачић.

Златно доба за Приштину је прошло

Златно доба за Приштину је прошло, каже министар спољних послова Ивица Дачић, а на опаску кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија да је Заједница српских општина “мртво слово на папиру” одговара да је “такозвана независност Косова мртво слово на папиру”.

На питање да ли је долазак руског премијера Дмитрија Медведева у Србију одговор на америчко наметање у дијалогу Београда и Приштине, Дачић за ТВ Прва каже да није, и да је та посета давно договорена.

“Она је резултат тога да Србија и Русија много пажње посвећују важним датумима из наше историје, као што је ослобођење Београда. Ове године је мини јубилеј, 75 година од ослобођења Београда. Тим поводом је ова посета. Она је само континуитет наше стратешке сарадње”, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио и да предстоји састанак председника две земље, Александра Вучића и Владимира Путина, као и његов састанак са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим, с којим се, како је навео, чуо телефоном два дана пре почетка Генералне скупштине Интерпола.

Дачић је рекао да је Лавров ””јасно исказао подршку Србију” и захвалио му на подршци Русије по питању КиМ.

“Док је Србија јака, док се бори за своје интересе и има овакав приступ, једнострани акти Косова више нигде не могу да прођу. То код њих изазива бес. Зато су љути, екстремни. Они су навикли да им све пролази, али златно доба за Приштину је прошло”, поручио је Дачић.

Коментаришући то што је Курти рекао да је Заједница српских општина “мртво слово на папиру”, Дачић је рекао да је “такозвана независност Косова мртво слово на папиру” подсетивши да више од половине земаља УН не признаје незавиност Косово и да Приштина не може да сакупи ни 70 гласова на разним међународним форумима.

“Курти је до сада био у опозицији, кад сте у опозицији лако је да говорите о свему. Када дођете на власт, морате да имате један одрживи приступ свим проблемима. Ако је тако као што каже, ако нема Заједнице српских општина, онда нема ни Бриселског споразума, и онда Србија треба да проучи шта то за нас значи”, рекао је Дачић.

Он је додао и да је на нашој сцени било неких политичара, који су тренутно у опозицији, а који су, обраћајући се домаћој јавности, оштро говорили, а супротно поступали у разговору са страним дипломатама.

“Тако и Курти, свима обећава да ће укинути таксе, да ће бити конструктиван, да ће бити у дијалогу итд. Чекамо да се формира влада, а након тога видећемо да ли постоје предуслови за наставак дијалога”, рекао је Дачић.

Поводом најаве Куртија да ће укинути таксе, да тражи реципроцитет у односима са Београдом и да се помиње чак и ратна одштета, Дачић је рекао да су то све глупости и да би, да је било правде, Курти био у затвору.

Подсетивши на проблеме између Северне Ирске и Републике Ирске око Брегзита, Дачић је рекао да се не суочава само Србја са проблемима територијалног интегритета и суверенитета, већ цео свет.

“Све то подразумева да мора да постоји одређени притисак како би се Приштина довела у ред да буде спремна да разговара. Ако не жели, нема проблема, ми ћемо наставити с нашим политичким активностима. Они треба да схвате једну ствар, а то је да све мање држава у свету подржава Косово”, поручио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here