Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да никакве оружане формације Албанаца не могу да уђу на север Косова без сагласности Кфора и да такав договор који је направљен са НАТО-ом треба да се преточи у директиву коју треба да поштују сви на терену, да, како каже, не би дошло до ситуације да то буде иницијална каписла за велике проблеме на КиМ.

Поводом изјаве представника Кфора да РОСУ може на север Косова без дозволе, Дачић је рекао да они тумаче да РОСУ нису део оружаних него полицијских снага, али су то, додаје, појединачна тумачења.

Шеф српске дипломатије сматра да треба да се дође до практичног начина карактерисања свих тих снага.

“Ми никада нисмо говорили да ли на север без сагласности Кфора и председника српских општина не могу да уђу РОСУ, војска, увек смо причали о оружаним формацијама Албанаца, тако да би НАТО морао да има један приручник о томе шта смо се договорили и да га проследи представницима на терену”, рекао је Дачић.

“САД не траже да уђу у дијалог”

Ивица Дачић је рекао да САД нису тражиле да уђу у дијалог Београда и Приштине и да за сада нема званичних иницијатива о промени формата дијалога.

“Ту не мислим на свакодневне изјаве о проширењу формата које долазе од приштинске стране. То је израз незадовољства које они имају према Федерики Могерини. С друге стране, ни САД не траже да уђу у дијалог. Промена формата у овом тренутку није тема о којој се расправља”, рекао је Дачић новинарима.

Он је додао да, ако дође до промене формата, онда ће Србија тражити да у томе учествује и Русија, чији су представници још раније рекли да хоће.

“Нисмо ваљда луди да се прошири формат са оним земљама које су признале Косово, а да Русија и Кина остану по страни”, рекао је Дачић.

Каже да ће те земље свакако морати да буду укључене ако се дође до договора, а који је сада далеко, у смислу верификовања у Савету безбедности Уједињених нација.

Русија у току са свиме што се дешава 

Дачић је рекао и да Србија са Русијом има пријатељске односе и да је у току са свиме што се дешава у дијалогу.

“Више пута су давали изјаве да подржавају дијалог, да сматрају да треба да уважи легитимне интересе српске стране и да ће они подржати предлоге са којима се сагласи Србија. Никаквих несугласица или различитих тонова није било, а што ће бити потврђено посетом Владимира Путина 17. јануара”, рекао је Дачић.

Србија, додаје, неће пристати на било које решење о којем не информише савезнике, Русију, Кину и друге земље које је подржавају.

Дачић се осврнуо на изјаве приштинских власти оценивши да они желе да остваре “линк” са неким америчким гранама власти и да је у току унутрашња борба у Приштини.

“Њихова политичка сцена окренута је унутрашњим потребама. Сваки дан проглашавају победе, само им лоше иде на међународном плану. Не постоји ниједан спољнополитички успех који су остварили”, рекао је Дачић.

Приштинске власту су, закључује шеф српске дипломатије, као “Алиса у земљи чуда” – не знају шта их је снашло и како сада неко повлачи признање.

Говорили су да Србија има фонд од 200-300 милиона за повлачење признање Косова…

“Да имамо, и Косово би повукло признање”, констатовао је Дачић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here