Mesto za reklamu

06.07.2019.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да званичан став Европске уније није да је српска покрајина Косово и Метохија „независна“, и да бугарски премијер Бојко Борисов, који тврди да јесте „независна“, мора да поштује тај став — а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Жосепу Борелу.

Он је то рекао за РТС поводом изјаве Борисова, који је рекао да би Борел, као будући шеф дипломатије ЕУ, требало да заступа став целе Уније и да, без обзира на то што Шпанија не признаје независност Косова — мора да уважи да друге државе чланице уније признају, па би у складу са тим требало и он да поступа.

„Бојко, да ти кажем једну ствар: став ЕУ није да је Косово независна држава. Ти, Бојко, има да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи. Доста ми је више тога; а да не причам и да је пре неколико месеци — добио наше одликовање“, рекао је први човек српске дипломатије.

Он је додао и да је сигуран да се Жозеп Борел неће понашати на тај начин и да се неће подржавати настојања неких држава — које су признале Косово.

Говорећи о изјави аналитичара Бода Вебера, који је рекао да ће Борел помоћи Београду да схвати да је реалност — независност Косова, Дачић је коментарисао да би, заправо — њима неко требало да помогне и да их посаветује и научи да је реалност, ипак — другачија.

„Баш ће они да нам држе предавање. Највише од свега ме нервира лицемерје, када вас неко гледа у очи и прича вам нешто у шта ни сам не верује“, рекао је министар Дачић.

Коментаришући изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је похвалила Србију за економски напредак, српски шеф дипломатије рекао је да сматра — да ће та изјава наићи на жестоке реакције опозиционих странака, које имају обичај да свакога ко хвали Србију стављају на стуб срама, а нарочито када се ради о Меркеловој, која је, подсећа министар — имала најгору оцену за власт и за спољну политику Бориса Тадића и Вука Јеремића.

„Могу да ми кажу шта хоће, али нека прво покажу своје резултате. Када је Меркелова дошла да разговара са (тадашњим председником Србије Борисом) Тадићем, уочи избора 2012. године, министар спољних послова је био Јеремић, а они, када су изашли са тог састанка — ја нисам видео блеђе људе и људе који су се више изненадили са свим оним што им је тада рекла“, рекао је Дачић.

Он је казао и да није био на том састанку, али да је био после на пленарном и да је тада, за време ручка, седео баш поред Меркелове.

„А сада имате Ангелу Меркел — која хвали Србију и то је велика разлика и велики помак у нашем спољнополитичком положају. Да ли су они сада на нашој страни — вероватно нису у потпуности — али се положај изузетно променио“, закључио је српски министар спољних послова Ивица Дачић.

„Српска старност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here