18.12.2019.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је све што се ових дана дешава у Приштини, па чак и претња упућена њему да ће завршити у Хагу — последица фрустрације Албанаца због оптужница које припрема Специјално тужилаштво за злочине терористичке ОВК.

„Те оптужнице ће, према некима, бити објављене пре празника, а према некима после“, каже Дачић и истиче да када год да буду — јасно је да то више није празна прича.

Гостујући у јутарњем програму „Хепи“ телевизије, Дачић је указао да је Албанцима зато у овом тренутку потребан баланс, па пласирају разне приче да су Срби правили велике злочине и сличне приче.

О свеукупној ситуацији у Приштини, Дачић каже да се тамо „не зна ко је гори, толика кумулација различитих унутрашњих и спољних фактора на једном месту и нема позитивних порука“.

Позитивно је, према његовим речима, једино да може да се разговара са јасно изреченом жељом да се дође до решења.

Међутим, додао је, видимо сада ти преговори о постизборном коалиционом споразуму иду тешко, па отуда и питање — када ће Приштина уопште бити спремна да води неке разговоре.

Имајући у виду све то, као и политичку ситуацију генерално на међународном плану, Дачић је указао да се она драстично мења и да зато Србија, према његовим речима, треба да има другачији приступ према свим темама од интереса.

Говорећи о тужби дипломатског представника Приштине у Вашингтону, Фљори Читаку, коју је против њега поднела УН због његове изјаве да она има српско држављанство, Дачић је најавио да ће наредни пут понети списак српских држављана запослених у УН, а који су с Косова.

Чињеница је, истакао је, да они имају држављанство Србије, а раде против Србије, што је каже важно, јер овде је ипак реч о статусном питању.

Албанци нису свесни актуелне ситуације, сматра Дачић и додаје да су они у великој заблуди ако, како каже, мисле да ће нешто добити.

Ситуација се, додао је, толико компликује и потрајаће, што је, оценио је, добро за Србију, јер боље је да траје него да се донесе погешна одлука.

О новом закону који је донела Малта и који погађа децу српских држављана који тамо живе и раде, Дачић каже да Србија предузима одређене радње и да та деца нису и неће бити протерана.

Држава ће, истиче, наставити да ради на томе, већ за јануар су заказане неке консултације, а Влада Малте је обећала да ће сваки такав случај коректно разматрати.

Зато је, исткао је Дачић, неопходно да по том питању наступамо организовано и да не ширимо дезинформације, јер ће то потрајати, а све треба урадити на, како је рекао, добар начин.

Дачић је рекао и да за владу неће бити одмора током новогодишјих празника, а што се њега тиче, каже, већ у петак путује у Москву, а 2. јануара ће бити у Пекингу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here