1. 08. 2019.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је за “Српски телеграф” да ће организовати Србе који живе у САД да на председничким изборима у тој земљи гласају за Доналда Трампа и, како каже, ако будемо паметни, то ће нам створити бољу позицију у новој администрацији у Вашингтону.

Како лист пише, то ће бити само део снажне дипломатске офанзиве коју Србија од јесени покреће по питању Косова, пре свега у Америци.

План је да се додатно промовише истина о Косову и наши ставови о јужној покрајини, а стратегија деловања усмерена је у два правца, наводи Српски телеграф.

Како кажу саговорници листа из врха власти, процењено је да је сада прави тренутак за деловање с обзиром на то да су следеће године председнички избори у САД и да ће се по свему судећи водити битка за сваки глас.

“Србија је сада у много бољој позицији него сто је била ранијих година. Сада у Вашингтону постоји воља да се саслушају наши ставови. Међутим, то не знаци да ћемо се на томе зауставити, већ ћемо интензивирати напоре да ојачамо наше позиције, да повећамо број пријатеља које имамо у Америци, да сто висе сенатора и конгресмена, људи на челним позицијама, буде уз нас”, истиче Дачић.

Према његовим речима, Америка улази у изборну годину и то је прилика коју морамо да искористимо.

“Конкретно, као министар спољних послова организоваћу да формализујемо подршку Трампу на следећим изборима. Срби у Америци ионако гласају за Трампа. Ако то урадимо паметно, ако објединимо те гласове, којих није мало, створићемо бољу позицију у новој администрацији. Својевремено су то урадили Албанци, објединили су гласове њихове дијаспоре, која листом гласа за једног кандидата.

Примера ради, Енгел који је њихов лобиста годинама има сталну базу сигурних албанских гласова и не треба да чуди сто здушно брани интересе Албанаца, јер су му ти гласови вазни за избор на функцију. Исту ствар морамо и ми да урадимо, да кренемо у офанзиву да на следећим изборима Срби помогну Трампу да се то јасно види, што ће држави и интересима за које се бори бити од знатне помоћи”, истиче Дачић.

У САД, иначе, живи око 650 000 Срба, наводи лист.

Други део плана је активна улога Србије у америчком конгресу преко шефа српског кокуса Стива Стајверса, конгресмена из Охаја, пошто он има одличне везе и активан је у лобирању за српске интересе.

“Стив Стајверс је одличан за тај посао, бори се има пуно енергије и сјајне контакте међу републиканцима. Идеја је да организујемо ускоро слушање у Конгресу и да позовемо чак и конгресмена Елиота Енгела да чује и види тачне податке о томе колико је Срба убијено на КИМ, колико је зена силовано. До сада се чула само једна страна приче и зато морамо да будемо активнији”, рекао је за Српски телеграф један од оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства и потпредседник скупштине Владимир Маринковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here